Всестранният талант на брезата

6 ноември 2017 г.

За здравето или за бита – от древни времена брезата снабдява хората с необходими суровини и съставки. Още преди 4000 години Йоци, леденият човек от Алпите, е носел със себе си съдове от брезова кора. И в днешни времена си заслужава да познаваме възможностите, които ни предоставя това широколистно дърво.

Нашите предци използвали млада брезова кора за изработката на наметала, постелки и обувки. От нея се произвеждали още кутии, лъжици и паници, съшивали са готварски съдове – брезовата смола затваряла шевовете. Изумителен е фактът, че най-старата дъвка на света е била именно от брезова смола – в Швеция е открито парче на 9000 години с отпечатъци от зъби на човек от каменната ера.

Правилният момент за събиране

Младите брезови листа могат да бъдат събирани още през първите дни на пролетта. Малките все още лепкави листенца трябва да се използват още докато са свежи. За годишните запаси се берат по-големите листа до края на юни, след което се сушат върху чаршаф.

При ревматизъм и подагра

Чаят от брезови листа има очистващо действие – раздвижва кръвообращението и облекчава заболяванията, които произтичат от отлаганията при слаба обмяна на веществата като напр. в ставите при ревматизъм и подагра. При тях и външната употреба на брезови продукти може да се отрази болкоуспокояващо и намаляващо оттока. Достатъчно е да се втрие в болните места брезово олио (налично е в аптеките и дрогериите) или пък може да бъде приготвено в домашни условия (вж. карето). С маслото могат да се третират също груби и напукани участъци на кожата.

В помощ на кожата

Кожата често е определяна като трети бъбрек. Което тялото не успее да отдели чрез бъбреците, се опитва да го изчисти през кожата – резултатът са пъпки, екземи или сърбеж. За подпомагане на този процес се пие един литър брезов чай дневно в продължение на 3-4 седмици. Брезовите листа се смятат за едно от най-деликатните средства за промиване на бъбреците. Брезовият чай помага и външно под формата на вода за лице или компрес при нечиста кожни или трудно заздравяващи рани. Вътрешното „пролетно почистване“ се подпомага от лечебен цикъл с два литра брезов чай в продължение на най-малко три седмици. На всеки литър се заливат с гореща вода две супени лъжици свежи брезови листенца и се запарват за 10 мин. Ако лечението се практикува в продължение на няколко месеца, могат да бъдат изхвърлени камъни от бъбреците и пикочния мехур. Поради тази причина е добре терапията да бъде предварително съгласувана с лекар при наличие на бъбречни заболявания.

Рецепта за брезово олио

По една шепа свежи брезови пъпки и сушени цветове от арника (от аптеката) се заливат с бадемово масло или студено пресован зехтин в буркан с винтова капачка, така че да бъдат изцяло покрити. Съдът се съхранява на стайна температура като се разклаща ежедневно. След три седмици съдържанието се прецежда. Готовото олио се съхранява в тъмни бутилки.

 
За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.