Moxy Виена: дървеният хотел на летището

13 ноември 2017 г.

Източник: proHolz Austria

Наскоро в Австрия отвори врати първият хотел Moxy. Сградата му представлява патентована модулна дървена система, която ще бъде използвана и при строежа на следващите хотели от веригата.

Със своите шест етажа, хотел Moxy на аерогара Виена е понастоящем една от най-големите дървени сгради в австрийската столица.
Foto: © moxy/cathrine stukhard

Moxy е новата, насочена към по-млада публика, лайфстайл марка на международната хотелска верига Marriott. Общо седем хотела от концепцията са открити до момента в различни държави, а хотел Moxy на виенското летище със своите 405 стаи е до момента най-големият от тях. Особени са не само духът и стилът на хотела, но също и строителната концепция. И времето за изпълнението ѝ – само една година от първата копка до откриването. Това става възможно благодарение на модерна модулна архитектура от дърво.

Тетрис на строежа

Партньор на Marriott е базираната в Нидерландия инвестиционна компания Vastint Hospitality, част от холдинга IKEA. Именно инвеститорът е разработил използваната в проекта система за дървено строителство и я е патентовал за Европа. Хотелските стаи представляват модули от многослойни панели от масивна дървесина и се произвеждат от фабрика в завършения им вид. Баните са с предварително залепени плочки и обзаведени до готов за употреба вид. Изолацията на стените и шумоизолиращите прозорци са предварително вградени в стените. Строителните модулите единствено се сглобяват на място върху бетонния партер респ. около бетонните стълбищни клетки. Многослойните масивни панели се доставят от австрийски производител, а модулите се изграждат в Италия. Не на последно място трябва да се отбележи, че дървените компоненти демонстрират толкова добри шумоизолационни характеристики, че безпроблемно могат да бъдат използвани именно на летище.

Серийно дървено строителство


Хотел Moxy на летище Виена е понастоящем една от най-големите дървесни сгради в столицата и въобще в провинция Долна Австрия. Шест са етажите от дърво, толкова са издигнати до момента единствено в завършената през 2012 г. жилищна сграда на ул. Ваграмер. Генералното планиране е поето от bwmretail. Тяхна е и концепцията за окачената алуминиева фасада, която обгръща сградата като плетеница и има задачата да привлича погледа.

Над 100 хотела Moxy са планирани за изграждане по цял свят през следващите години. Само bwmretail вече работи върху Moxy Messe в Мюнхен, Moxy Дрезден и Moxy Париж Шарл дьо Гол. А с Moxy и дървеното строителство се превръща в серийно. Всички планирани проекти ще бъдат реализирани посредством разработената модулна конструкция.

 

Статията е публикувана в proHolz Austria в рубриката „Дървесината е гениална“. Още статии по темата на немски език ще намерите на www.holzistgenial.at.