Горичка от BSP панели в Лондон

11.10.2017
Шест апартамента и мезонета подслонява Barretts Grove – елегантно източената сграда от многослойни панели от масивна дървесина.

Статията е публикувана в Holzbau Austria, автор: Катрин Ланц.

Barretts Grove е името на малка уличка в северен Лондон. Нейният облик е формиран от многоетажни викториански тухлени редови сгради, прекъсвани тук-таме от отделни солидни двуетажни еднофамилни къщи – и в двата случая тухлите категорично властват над градската атмосфера. Това обстоятелство обаче не е било препятствие за изграждането на нова сграда, дървено строителство. Все пак, окачената тухлена фасада остава незаобиколима от местното архитектурно ателие Amin Taha Architects.

 

Тухли без носеща функция

Отвън сякаш е стандартен обект, част от традиционния лондонски архитектурен ансамбъл. Но както често се случва, външният вид е измамен. Само един поглед във вътрешността на шестетажната жилищна сграда е достатъчен, за да осъзнаете, че този дом си тежи на мястото – нали "grove", втората дума от името на улицата, се превежда "кория, малка горичка". Носещите стени от многослойни панели от масивна дървесина сякаш символично пренасят тази горичка в града. Фасадата от тухли пред тях е буквално без носеща роля и e конструктивно отделена от останалата сграда. По този начин е възможно и да се спести малко, като се наредят по-разредено отделни тухли. „Аргументрахме се с ефективност на разходите, за да убедим клиента в полза на проекта. В крайна сметка успяхме да спестим 25% от количеството тухли.“

"Grove" в превод означава "малка горичка". Носещите стени от многослойни дървени панели зад окачената фасада онагледяват понятието.

Стърчащи от фасадата, шахматно се редуват наподобяващи плетени кошове балкони – точно с необходимата за закуска навън големина. Тези очароващи с необичайността си открити площи освен функцията на външна трапезария са носители и на един съвсем различен смисъл. Шахматната подредба даваща възможност за зрителен контакт със съседите отгоре и отдолу има за цел да стимулира социалния контакт между живущите и да подобрява взаимодействието с околния свят. Да можеш активно да участваш в градския живот, това е идеята на архитектите. Големите прозорци дават възможност на живущите да го правят и отвътре.

Алтернатива на белите фабрикати

Уютни кътове за седене по прозорците дават възможност за взаимодействие с околността...

Върху бетонните мазета са изправени шест етажа от BSP панели. Два тристайни мезонета, три двустайни апартамента и една гарсониера помещава конструкцията, елегантно поместена между голяма, полусвободностояща викторианска еднофамилна къща и основно училище от времето на крал Едуард от познатите ни червеникави тухли. Както стройния фронтона на училището, така и самостоятелността на градската къща са взети под внимание от архитекта при проектирането. Така сградата с острия си покрив се нарежда помежду им по хармоничен начин.

Както може да се предположи отвън, и интериорното оформление се отклонява от стандартите. Внимание към детайла на местата за сядане, поръчкови перила, кожени дръжки на врати и много други поръчкови елементи са заложили проектантите, за да откроят сградата от ширпотребата. „Вложеното внимание е видимо за живущите. С цялостната концепция съвсем естествено се създава алтернатива на масовите, боядисани в бяло фабрикати“, смятат архитектите.

 

Икономия на материал

Градския контекст на сградата се подсилва от свободните пространства и големите френски прозорци.

Цялостната изолация, вкл. парна бариера, е монтирана от външната срана. „Качествата на многослойните панели от масивна дървесина, позволяващи им да служат за носеща конструкция и същевременно за видима повърхност в интериора, ни спести много допълнителни компоненти. Това ни помогна много", споделят архитектите. Трябва обаче и да се признае: „Проектът изискваше компексни познания за разнообразните материали и техническите им качества.“ При всички случаи резултатът си заслужава интензивната подготовка.

Комбинацията от носеща дървена структура с видима вътрешна повърхност и самостоятелна тухлена фасада отвън, както и заложените предпоставки за социално взаимодействие между живущите и интеграцията на градския живот, дават в резултат една убедителна концепция. Дори и изискването, в Лондон всичко да е от тухли, които я обграждат, не смущава малката горичка сред града.
 

Информация за проекта

Местоположение: Лондон
Завършен: 2016 г.
Срок за изграждане: 1 година
Архитектура: Amin Taha Architects
Изпълнение: Egoin
Полезна площ: 635 м²