Борът като лечебно дърво

9 октомври 2017 г.
Благодарение на етеричните си масла борът е сред ценените лечебни растения от векове. Още при древните римляни той е почитан като свещено дърво, което според вярванията им свързва небесата със земята. И в днешни дни борът се използва при лечението на различи заболявания.
Kiefer als Heilpflanze

Широко познатото приложение на бора е за производството на терпентиново масло. То се извлича посредством парна дестилация от смолата на дървото. Използва се например при производството на козметика за обувки или като разредител за бои и разтворители.
Още преди 4 000 години древните египтяни със своите познания за дестилация на борова смола са произвеждали на огъня на своите печки терпентиново масло, което изполвали при балсамация на мумии.

Многостранно приложение

Етеричното масло е това, което превръща бора в желано лечебно растение. Прилага се при заболявания на дихателните пътища, мускулни и спортни контузии, изгаряния, болки в гърба и ревматизъм, тъй като благоприятства оросяването. При кожни заболявания се практикуват бани, тъй като етеричните масла облекчават сърбежите и възпаленията. При простудни заболявания като катарални възпаления или хроничен бронхит маслото от борови иглички прочиства дихателните пътища и спомага за отвеждането на секрета. За някои от споменатите приложения има дори нагледни клинични изследвания. Не бива да се подценява и скритата лечебна сила на това дърво – борът е символ на тясната връзка с душата. Той помага при тъга, меланхолия и благоприятства възвръщането на чувството за сигурност.

 

А сега конкретно

Дали под формата на чай, инхалация, загряваща баня или крем – с чиста съвест борът може да бъде определен като мултиталант. За инхалация се добавят 5 капки борово масло в половин литър гореща вода и се вдишват парите (до 3 пъти дневно). За чай против простуда се заливат една чаена лъжица свежи или сушени борови връхчета с чаша кипяща вода, запарват се 5 минути, след което се прецеждат (2-3 чаши на ден). 5 капки масло от борови иглички в пълната вана помагат освен всичко останало и при кашлица или болки в мускулите. Тъй като етеричните масла не се разтварят във вода, смесете ги преди това в лъжица прясно мляко. В аптеките и дрогериите се предлагат най-различни препарати, който обаче иска да си набере и изсуши сам борови иглички, трябва на го направи през април и май.

Внимание! При астма и коклюш стойте далеч от маслото от борови иглички. Боровият катран не бива да се прилага често, тъй като може да доведе до промяна на наследствената информация. Важно е също да се отбележи, че етеричните масла не са подходящи за деца под две години.