За лешникотрошачите и къдящите човечета

2 декември 2017 г.

 

Който е чувал за Рудните планини (Ерцгебирге) в Саксония със сигурност знае и за дървените къдящите човечета, ангелчета и свещници-миньори, арки или пирамиди. През вековете това вечерно занимание на миньорите се е превърнало в дърводелско изкуство – запазена марка на региона. Междувременно дървените произведения от Рудните планини са проправили своя път по цялото земно кълбо и носят славата на "Коледната страна Ерцгебирге".


Коледна пирамида в рекордите на Гинес

Дърводелското изкуство на немските Рудни планини е международно познато и се предава от векове от едно поколение на друго. В региона представителството на ЙАФ – Имхолц доставя на повече от 30 предприятия масивна дървесина и шперплат, които се използват за производството на традиционната коледна украса. Оттам лешникотрошачи, ангели, арки-свещници и дървени играчки поемат към дестинации по целия свят.

В отстоящия на близо 100 км Дрезден се намира друга една атракция: със своите 4,62 м височина дрезденската коледна пирамида успя да влезе в Книгата на Гинес. Смърчовата дървесина за фигурите на тази уникална пирамида беше доставена отново от ЙАФ Имхолц.


Художествена остановка

Нищо чудно, че региона на Рудните планини е наричан още "Коледната страна": в предколедните седмици той се превръща в море от светлинки и стотици туристически автобуси се отправят към него. В почти всяко селище в Рудните планини се състои Коледен пазар – близо 40 коледни фестивала приканват с греяно вино, коледни сладки и произведения на местното изкуство.

Обзор на събитията може да откриете на www.erzgebirge-tourismus.de