Ясенът като световно дърво

30 май 2018 г.

Макар дървесината му да е ползвана още в каменната ера за дръжки на инструменти, славата на ясена изгрява след възпяването му от Омир – копието на Ахил е изработено от него. Пословично е също и лечебното му действие...

Понастоящем ясенът е редовен обект на европейските медии, тъй като наличностите му са заплашени от агресивен вид гъби. Но за това особено широколистно дърво има и по-ведра информация. Например, ясенът е единственото местно дърво, което наесен си хвърля листата още зелени. Това ги прави идеална сезонна храна за диви и домашни животни. Ясеновата шума е ценена като фураж и в селските дворове.

Помощ при инфекции и подагра

В народната медицина прясното лико на ясена е познато средство при лечение на наранявания. Под формата на превръзки то подпомага заздравява нето. Но това дърво крие далеч повече целебни сили. Неговите листа, семена, крилатки и кора са известни с изпотяващото, пикочогонното, противовъзпалителното и болкоуспокоителното си действие.

Под формата на чай или екстракт, ясенът се предписва при инфекции на пикочните пътища, запек, отоци или за детоксикация на черния дроб и жлъчката. Нанесен външно под формата на тинктура или мехлем, той се прилага при абсцеси, ревматизъм и подагра. Ясенът присъства и по лавиците на аптеки и дрогерии в състава на препарати за понижаване на кръвната захар или кръвното налягане, засилващи сърдечната функция, помагащи при газове и липса на апетит или благоприятстващи диети за отслабване.

Хомеопатията също познава благотворното му действие: корените и кората на американския ясен се прилагат при лечение на гинекологични болести.

В митологията на германите на ясена е отдадена важна роля – като световно дърво, „Игдрасил“ е център на вселената и свързва небесата, земния свят и подземното царство.

Идеалният сезон

Който предпочита да си приготвя сам отвари и запарки, трябва да си събере кора от клонките на ясена през април и листа през юни. Тъкмо ще има възможност да провери достоверността на старото немско поверие: „Раззелени ли се ясенът преди дъба, лятото ще донесе изгаряща горещина.“

ЧАЙ И КОМПРЕС:

  • Чай: 2 с.л. изсушени листа се кипват в 250 мл вода. Запарват се 3 минути и се прецеждат.
  • Компрес: 3 шепи свежи листа се кипват за 5 мин. в 500 мл вода. Отцеждат се се налагат топли.

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.