Вкус и въздействие: хвойната – дърво на годината

15 декември 2017 г.

Като жива аптека в миналото е била неизменна част от всяка градина: хвойната. Тя е лечебно средство, декоративно растение и съставка в традиционни ястия. Крайно време е да се вгледаме детайлно в многоликото „дърво на 2017 г.“.

Смрика, андръч, можевилник… Xвойната е позната под множество имена сред народа. Над 50 различни вида от това приспособимо и непретенциозно иглолистно дърво виреят чак до най-отдалечените кътчета на северното полукълбо. И за щастие, тъй като неговите целебни сили носят облекчение при редица оплаквания: от заболявания на дихателните пътища до възпалени венци.

КОМПЛЕКСНО ДЕЙСТВИЕ

Галбули, връхчета, иглички, кора или дървесина – почти всяка част от това дърво намира приложение за терапия на заболявания. Тръпчиво-сладникавите галбули, както се наричат шишарките на хвойната, често се консумират във вид на чай – за стимулиране на храносмилането и цялостната обмяна на веществата. Натуралната напитка помага и при киселини и гинекологични оплаквания. Неговото пречистващото, антибактериално, стимулиращо образуването на червени кръвни телца и леко болкоуспокоително действие помага, освен това, при мигрена, неврозни сърдечни оплаквания и лоша концентрация. Галбулите са и основен източник на етерично масло. Нанесено в разредена форма върху засегнатата телесна зона, то помага при ставни оплаквания, невралгия, лумбаго и ишиас. Подобно действие има и тинктурата от хвойна. С нея могат да се разтриват проблемните зони при ревматизъм или подагра, а при вътрешна употреба облекчава стомаха след тежка храна.

ИДЕАЛНАТА ДОБАВКА ЗА ВАНА

Когато се кипнат, връхчетата или игличките от хвойна са подходящи за освежаващи бани на краката, стимулиращи кръвообращението и проти водействащи на застойните процеси. Отхрачващото действие на хвойновото масло го прави идеално за добавка към парни бани срещу бронхит, инфекциозни заболявания на белите дробове и възпаления на дихателните пътища. Мултиталантът на хвойната се чувства и в кухнята – галбулите ѝ са познати и като подправка за кисело зеле, месни и рибни блюда. Но може би най-неизменно присъстват в домашния бар – в състава на джина.

Рецепта за чай от хвойна

Чай: 1 ч.л. смачкани пресни галбули се заливат с 250 мл кипяща вода, запарват се 10 мин. и се прецеждат.

Рецепта за тинктура от хвойна

100 г смачкани галбули се заливат с 250 мл алкохол (ок. 50%), така че да ги покрива. Настояват се 14 дни като редовно се разклащат, след което се прецеждат и пълнят в чиста бутилка.

 

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.