Три пласта радост

17 юли 2019 г.

Със своята натурална естетика дървесината внася уют, топлина и стил в домовете ни и в обществените пространства. А с ръчно изработените „дръвкулки“ на Стефана Радулова този уникален природен материал носи и радост на любимия човек.

Като на шега

Всичко започва като хоби. В търсене на отдушник от напрегнатото градско ежедневие Стефана Радулова се обръща към ръчната изработка. Нейното художествено образование и индивидуален творчески подход ѝ дават богата изходна база. А случайността ѝ поднася материала: трислоен брезов шперплат. От него като на шега се ражда първият пръстен на Стефана.

„Едно парче шперплат ми попадна в ръцете – разказва за началото авторката на дървените бижута, – поразпитах в ЙАФ за варианти за дебелина и обработка и се оказа изключително благодатен материал. Избрах дървото и поради още една важна причина – то носи уют и топлина.“ Със своите универсални качества, шперплатът е особено подходящ за творчески проекти: лек, устойчив, с гладка, хомогенна, приятна на допир повърхност и със също така приятна визия. От шперплат с лекота се постигат плоски, а чрез наслагване и обемни форми. А минималната му дебелина се оказва важно предимство в дадения случай – по-дебел материал би направил пръстените неудобни за носене.

Особено оригинално нововъведение на Стефана е характерната кутийка на „дръвкулките“. Освен че им придава разпознаваем вид, тя е проектирана с екологична мисъл – с нейна помощ се оползотворява почти 100% от ценния материал.

Вълна от положителни емоции

Също така на шега, Стефана създава и фейсбук страницата си „Дръвкулки“, на която излага няколко модела пръстени. Отличаващи се със собствен стил сред безбройните „хендмейд“ изделия заливащи пазара, „дръвкулките“ бързо набират фенове. Когато човек се обърне към твореца в себе си, сякаш цялата Вселена започва да го насърчава: скоро съвсем на сериозно започват да звънят различни собственици на магазини, предлагащи на Стефана да продават бижутата ѝ. Първоначално тя отказва, тъй като се чувства неподготвена. Но впоследствие събира кураж и напуска работа, за да се отдаде изцяло на хобито си. А когато се престрашава и да ги продава лично, я посреща вълна от положителни емоции на усмихнатите ѝ клиенти. Радостта на хората я зарежда с още творческо вдъхновение: постепенно пръстените са допълнени с брошки, обеци и други бижута за дамите, а за господата – с оригинални аксесоари като визитници и портфейли с принадлежности. „Знам за поне пет двойки, които са си предложили брак с моите пръстени от шперплат!“, споделя удовлетворението си авторката и допълва: „Най-хубавото е, че с един мъничък аксесоар, мога да зарадвам някого, да го изкарам от сивото еднообразие и да го накарам да мечтае.“

 

Вдъхновихме Ви за творчество? Разгледайте още сега нашия богат асортимент от шперплат, който Ви очаква в електронния ни магазин.

Подходящи продукти

Шперплат бреза 3-слоен B/BB
Дебелина - широчина - дължина
3 mm / 1 525 mm / 1 525 mm

Шперплат бреза 3-слоен BB/CP
Дебелина - широчина - дължина
3 mm / 1 525 mm / 1 525 mm

Авиационен екстериорен шперплат бреза II 6-слоен
Дебелина - широчина - дължина
3 mm / 1 550 mm / 1 550 mm

Шперплат топола премиум 3-слоен AB/BB
Дебелина - широчина - дължина
3 mm / 2 520 mm / 1 720 mm