Тополата като „зелен аспирин“

2 август 2018 г.

Хилдегард фон Бинген, древните елини и пчелите се числят към нейните почитатели. И има защо: тополата помага при възпаления, простуди и многобройни други оплаквания.

Вятърът шумоли из короните на дърветата и кара листата на тополата да затанцуват. Това характерно качество е най-силно изявено при вида трепетлика, както подсказва и името ѝ. От тук идва изразът „треперя като лист“. Но това не е всичко за дървото на 2018 г. От меката ѝ, светла дървесина се правят кибритени клечки, дъски за сноуборд, щайги и други опаковки, сред които кутиите на камембера. Охотно се използва и за корпуси на музикални инструменти.

Помощ при възпаления

Прозвището „зелен аспирин“ тополата дължи на съдържанието си на салицин, който е предшественик на популярния медикамент. Съединението, което дървото произвежда, за да се защитава от насекомите, действа при човека противовъзпалително. Освен това, препаратите от топола имат болко успокоителни, антибактериални и за здравяващи кожата свойства. Знаели са го още древните гърци и Хилдегард фон Бинген. За производството на прополис пчелите използват защитна та обвивка на тополовите пъпки, поради което и пчелният клей има антибиотично действие. Листа, пъпки, клонки или кора – нанесена външно под формата на мехлем или тинктура, тополата помага при изгаряния, сърбежи, ставни отоци или ревматизъм. Запарката от пъпки на топола има отхрачващо действие и облекчава при простуда и възпаление на дихателните пътища. Така приготвеният чай има, освен това, диуретично действие и се прилага при заболявания на пикочните пътища и бъбреците, хронични ставни възпаления, ревматизъм и подагра.

Идеалният сезон

Който предпочита да си приготвя сам чай, масло, тинктура или мехлем, е най-добре да си събере необходимите части от тополата през пролетта. И една кулинарна идея: добавени в смути, малко млади листа от топола ще му придадат пиперлива нотка.

Тополата се слави като „зелен аспирин“. Тя съдържа съединението салицин, но е по-деликатна към стомаха в сравнение с медикамента.

Мехлем от топола:


  1. В буркан се смесват 30 мл масло от топола с 2 г пчелен восък и се загряват на водна баня.
  2. След като восъкът се разтопи, се оставя да се охлади до телесна температура.
  3. Към още топлата смес се добавят 3 капки Бах 39 („Спешна помощ“). Разбърква се, прелива се в удобен съд и след пълно изстиване се затваря.

 

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.