Тон за летния сезон

22 май 2018 г.

Дилър на декинг, който разполага с всичко

Няма време за пролетна умора! Още преди разлистването на дърветата бизнесът на ЙАФ с декинг-продукти поема отново нагоре. За да удовлетвори още повече мечти, настоящият асортимент е обогатен с няколко модела като серията Tropical на Timbertech и системното решение Pinutex на Mocopinus.

Интервюто взе Вера Бауер от издателство Agrarverlag. Статията е публикувана в притурката Gartenspecial на австрийските списания Holzkurier, HolzDesign и Holzbau Austria.

Пазарните сигнали за настоящата година до момента са положителни“, уверен е Доминик Фюредер, продуктов мениджър Декинг в централата на ЙАФ. За него градинският сезон е вече открит. Рядко на човек му се удава да започне достатъчно рано с размислите, как да "обзаведе" откритата си дневна.

„Дървесината е генерален тренд. Това се забелязва и при декинга от WPC, където продукти с автентична дървесна визия са особено търсени“, информира ни той. „Клиентите постепенно осъзнават, че евтиното не винаги е изгодно.“

При настилките от WPC, които към момента държат 25% от асортимента на ЙАФ като количество и 30% като стойност, пазарът изисква висококачествени решения. „Композитните настилки печелят все повече почитатели поради минималната си необходимост от поддъжка.“ Други бестселъри са термоясенът и термоборът, както и високият клас лиственицата, която със своите напречни респ. диагонално преминаващи годишни кръгове, според Фюредер, демонстрира стабилни измерения и минимален брой пукнатини и трески.

Със своите осем филиала в Австрия, търговецът на едро е един от най-добрите професионалисти, що се отнася до разнообразие и качество при покупка на декинг.

Profix 2+ за скрит монтаж на декинг от термодърво
Profix 2+ за скрит монтаж на декинг от термодърво
Градинска конструкция Pinutex © Mocopinus
Градинска конструкция Pinutex © Mocopinus

В съюз с научните изследвания


Освен че продажбата на висококачествена дървесина и продукти от нея е изписана с главни букви, в асортимента редовно се вливат най-новите достижения на научните изследвания. В кооперация с Австрийската асоциация за изследване на дървесината (HFA) ЙАФ заедно с други стопански партньори участва в научен проект. Предмет на изследването е, какви свойства на повърхността трябва да имат външните настилки от дърво.

На изпитания се подлагат почистването, поддръжката и обслужването на нетретиран и третиран декинг от дърво, както и степента на пързаляне. Така напр. едно от заключенията на HFA е, че при контактна повърхност по-широка от 50 мм ламелата трябва да е отделена конструктивно от носещата конструкция, за да бъде осигурено бързо съхнене.

ЙАФ предлага съответстваща на това изискване система за скрит монтаж на декинг от дърво – Profix 2+ дава възможност за конструктивно отделяне на ламелата от подложната конструкция. Скобата е произведена от полиетилен с висока плътност и отговаря на всички изисквания и препоръки на HFA.

При подложните конструкции е осезаема тенденцията към преминаване към алуминий. Специално разработените за целта алуминиеви профили предлагат пълно проветрение на ламалите и по този начин – оптимална конструктивна защита на дървесината.

Клас 1 за термоясена

Едно признание, което особено радва Фюредер: "Нашият термоясен получи най-високи резултати на изпитанията на института Kompetenzzentrum Holz – Wood K plus и беше категоризиран в клас на дълготрайност 1 по EN 350-2. Особено при ясена това далеч не е лесно.“ Причината за този успех се крие не на последно място във вниманието при подбора на суровия материал (само европейски ясен от местни насаждения) и в дългогодишния опит в термообработката. От осем години дървесината на ЙАФ се отправя към собствената термокамера на концерна J. F. Furnir в Брашов..

Разпознаваема е тенденцията към висококачествени продукти от WPC. Клиентите постепенно осъзнават: евтиното излиза скъпо.“

Доминик Фюредер, продуктов мениджър Декинг

Разширение на асортимента

Полезна информация

Отскоро на уеб страницата на ЙАФ е активно приложението Декинг студио, което е достъпно и за крайни клиенти. Окото може, освен това, да се порадва на каталога за декинг, който излиза всяка година напролет.

Новоприета в асортимента на ЙАФ е завършената декинг система Pinutex на немската фирма Mocopinus, със седалише в гр. Улм. Системата беше отличена през 2017 г. със злато от Woody Award в категорията иновационен продукт. Тя се състои от широки 33 см готови за полагане модули. Последните могат да се поръчат с дължина от 2 и 4 м и се състоят от десет дървени ламели с височина 55 мм, предварително монтирани върху три респ. пет стабилни гребена от горещо поцинкована стомана. Освен това, продуктовият мениджър от Централата на ЙАф смята да спечели сърцата на клиентите с новата линия Tropical на американската фирма Timbertech, със седалище в Уилмингтън, Охайо/САЩ. Най-новото поколение в сегмента на WPC декинга внася екзотични, дълбоки и наситени цветови нюанси в портфолиото на ЙАФ. Облечените в защитен слой от полимери ламели устояват на обичайните атмосферни влияния. Производителят предоставя 30 години ограничена гаранция за избледняване, петна и дефекти на материала.

За изтегляне

  • kw12_Garten_Special_2018_144.pdf