Спасение на ръба

14 октомври 2019 г.

Седловината Кончето е може би най-емблематичната отсечка измежду планинските маршрути в България. Самото ѝ споменаване покачва адреналина на планинари и алпинисти. Намира се във величествения Пирин на 2800 м височина. Дължината на ръба, по който върви пътеката е 400 м като от двете му страни се отварят страховити пропасти.

Преди да бъде монтирано металното въже, туристите възсядали най-тесните му места и ги преминавали с пълзене. Така се появило името му – Кончето. Всяка година по този опасен маршрут загиват подценили планината или застигнати от лошо време планинари. В критични ситуации, най-близкият спасителен пункт е отдалечен на цели 4 часа преход. Единственият подслон на Кончето доскоро беше амортизираният, построен през 1955 г. от доброволци заслон, разположен на единствения по-широк участък по отсечката.

В края на миналото лято "Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България", след двугодишна битка с държавната администрация, инициира изграждането на нов, отговарящ на съвременните изисквания заслон на мястото на разпадащия се стар. В акцията се включиха над 300 доброволци, които подпомогнаха строителните дейности и пренесоха на гръб до 2760 м н.в. над 1500 кг строителни материали и провизии. Единствено най-тежките конструктивни елементи и материали бяха качени с хеликоптер.

Ако през това лято сте минавали по този екстремен пирински маршрут, със сигурност сте разгледали построеният с много ентусиазъм нов заслон. Със своята площ от 7 м2 той може да подслони до 18 души. Неговата изолация е далеч по-добра от тази на предшественика му. Друга негова „екстра“ са фотоволтаичните панели, даващи възможност за зареждане на телефони и GPS-и.

За ЙАФ България беше чест да се включи това благородно и животоспасяващо за планинарите дело: фирмата ни дари цялата дървена конструкция и иглолистната вътрешна обшивка за новия заслон.