Седем дни – три етажа

19 юни 2019 г.

 

На Кайзерщрасе в австрийския град Линц се издига жилищна кооперация, чиято площ през изминалия октомври беше удвоена само за седмица. За броени дни първоначалните три етажа бяха увеличени на шест. Впечатляващият резултат беше възможен единствено благодарение на перфектното сътрудничество между проектантите от PM Holzdesign, дърводелците от Hartl, мобилният кран на фирма Felbermayr, CLT панелите и консултантската подкрепа на ЙАФ.

 

Една вместо дванайсет седмици строителство

Заслугата за отнелото само седем дни надстрояване на многофамилната сграда е най-вече на ангажирания проектен мениджмънт. От предварителните замервания до проектирането на елементите и оптимизирането на проекта ЙАФ подпомагаше с ноу-хау както дърводелското ателие Hartl, така и с PM Holzdesign. А в самото начало беше заложено конвенционално надстрояване посредством масивно строителство. В последствие този вариант беше отхвърлен в полза на спестяващите време дървени масивни панели. Поради отпадане на необходимостта от съхнене и минималното тегло на строителните материали сроковете бяха съкратени значително. „В началото залагахме 12 седмици проекта, но благодарение на CLT панелите успяхме да го завършим за едва седем дни!“, изказва въодушевлението си Томас Майр от PM Holzdesign.

 

Екологичност, енергийна ефективност и комфорт

Освен времевият фактор Томас Майр изтъква преди всичко екологичните предимства на многослойните панели от масивна дървесина като определящ критерий за взетото решение: „Дървесината, разбира се, има значително по-добър екологичен баланс в сравнение с минералните строителни материали. При това изолационните качества на CLT панелите са отлични.“ За фасадата на кооперацията бяха избрани плоскости от меки дървесни влакна. Те имат решителни предимства спрямо други изолационни материали като EPS, минерлна или каменна вата. Дървесната вата впечатлява със своите шумоизолационни и топлоизолационни характеристики, а в екологично отношение е направо еталон. Плоскостите от дървесни влакна са природосъобразни и устояват на летните жеги значително по-добре в сравнение с напр. перлитните плоскости.

 

Бъдещето е CLT

Не е чудно, че многослойните панели от масивна дървесина са все по-предпочитани за конструктивни приложения. Освен екологичните предимства и сериозната икономия на време, голям техен плюс е също значително по-ниското им собствено тегло в сравнение с минералното строителство – ключов фактор при проекти за саниране или надстрояване на стари сгради. „В статично отношение минималното тегло на CLT панелите си е направо удар в десятката при надстрояването на стари сгради. Подобни фундаменти трудно понасят сериозни допълнителни натоварвания. CLT панелите позволяват да бъде осъществено дострояване и надстрояване на сгради въпреки старите им основи.“, споделя Майр.

Впечатляващия напредък на строежа може да проследите на клипа клипа записан от PM Holzdesign.

 

Числа и факти за проекта

  • CLT (квадратура): 1376 м²
  • CLT (обем): 242 м³
  • Дебели на стените: 160 мм,120 мм, 100 мм
  • Дебелина на плочите: 220 мм, 150 мм
  • Период на реализация: в края на октомври 2018 г.