От симбиоза към приемственост

10 януари 2019 г.

През есента на 2018 г. приключи една особено интензивна и плодотворна фаза на партньорството между ЙАФ и EASA България: под надслов „Приемственост“ в крехкия природен контекст на Витоша се проведе INCM, годишният форум на координаторите на студентската мрежа. Благодарение на няколкомесечната доброволческа дейност на десетки студенти и предоставения от ЙАФ България висококачествен дървен материал, потъналата в забвение хижа "Боерица" беше събудена за нов живот. Така в продължение на 10 дни 200 младежи от 50 държави живяха, работиха и споделяха опит под формата на отговорен мултикултурен експеримент с фокус върху студентския активизъм и архитектурното образование.

Партньорството

EASA е независима европейска образователна мрежа, осигуряваща платформа за комуникация на активни студенти в областта на архитектурата. Изпълнени с желание да концентрират енергия в собствената си държава, хиляди бъдещи архитекти, инженери и урбанисти обогатяват университетските ядра с новаторство и мултикултурен опит. Партньорството на ЙАФ България с EASA се зароди през 2014 г. със спонсорството на „Symбиоза“ – 34-та Лятна асамблея на мрежата, провела се във Велико Търново. И днес, пет години по-късно, спомените от разгорелия се творчески плам оживяват във вълнуващото видео на Александра Кононченко:

 

 

Каузата

През 2017 г., обединени от идеята за възстановяване на х. "Боерица", последната общинска хижа на Витоша, започна качествено нов етап от партньорството между ЙАФ и EASA. Освен материалната подкрепа на многобройни партньори от бизнеса, с проведената мащабна подготвителна дейност под формата на обстойна изследователска работа, документално и полево проучване на сградния фонд и инфраструктурата на Витоша, както и анализ на връзките на планината с града, българският екип на EASA си спечели признание и от международната мрежа: страната ни беше избрана за домакин на INCM.

За осъществяването на този мащабен и изключително амбициозен проект студенти от различни университети концентрираха усилията си в серия практически работилници, публични лекции, дебати, изложби и акции, а хижа "Боерица" беше превърната в учебно поле за близо 150 млади доброволци. Освен с предоставените за възстановяването на хижата слепени греди и иглолистни профили, ЙАФ участва в две от работилниците и с теоретична подкрепа, редом с имена като Bosch и Weber. "С дървесината на ЙАФ успяхме да съхраним автентичния облик на хижата. От друга страна, познаването и физическия досег с висок клас материали са важни за бъдещите архитекти", споделя Теодор Узунов, един от координаторите на проекта.

"Боерица" се събужда

Благодарение на усърдната и безрезервна доброволческа работа, ремонтните дейности бяха завършени точно навреме, за да може хижа "Боерица" да посрещне международната група от 200 отворени за опознаване на различните страни на Витоша студенти по архитектура. Физическото присъствие и движение на толкова свежа енергия от България и света дадоха нови перспективи, провокираха и същевременно илюстрираха потенциала на Витоша, София и връзката помежду им.

"С подкрепата на ЙАФ и многобройните повярвали в амбицията на група студенти партньори от бизнеса,  вдъхнахме нов живот на пустеещата хижа "Боерица".", връща се към събитията Теодор Узунов. И допълава: "Физическата среща на 200 международни студента с призрачното лице на Витоша, което се открива само на броени минути от големия град, беше истинско предизвикателство, провокация за търсещия ум." Когато на 21 октомври многобройната международна група студенти по архитектура отново се отправи към София, тя остави след себе си мощен заряд и активирана от визиите местност Боерица.

Спонсорството

За възстановяването на хижа "Боерица" ЙАФ България предостави 4,4 м3 слепени и многослойни греди 66 м2 дюшеме, 400 м2 иглолистна ламперия, 45 м2 OSB, 1000 м носеща конструкция и 20 л импрегнант.