Орехът: енергия за тялото и духа

17 декември 2018 г.

Като вкусна добавка към сладкиши, печива и гозби или като средство срещу висок холестерол: ядките, черупките и листата на ореха са неразделна част от кухнята и домашната аптека.

Колкото споделено може да бъде хапването на ореховки, толкова изразен индивидуалист е ореховото дърво. То произвежда химични субстанции, които потискат развитието на околните растения и по този начин се справя с потенциални съседи. За мухи и комари, орехът също действа отблъскващо, затова от край време се сади с охота по дворове и сборища. Това качество има и дървесината му. Изработените от нея ракли не само очароват с живописния си рисунък, но и държат молците надалеч.

Природен талант отвсякъде

Това, което преди няколко хиляди години са знаели древните перси, гърци и римляни е в сила и днес: ореховите ядки са истинска суперхрана. Те съдържат магнезий, калий, калций, мед и множество витамини и това ги превръща в пълноценна част от салати, печива и сладкиши. Както в зряло, така и в зелено състояние, различните ненаситени мастни киселини в орехите имат положителен ефект върху високия холестерол и действат превантивно срещу съдови нарушения, инфаркти и инсулти. При смущения в съня на помощ идва хормонът мелатонин, който се съдържа в орехите. Освен това, те стимулират храносмилането и подсилват черния дроб. За тази цел от зелените орехчета се приготвя ликьор или се захаросват. В ореховите листа също се крият неподозирани сили: те съдържат ценни дъбилни вещества и висок процент витамин С. Под формата на чай, вани или тинктура, те помагат при кожни заболявания, конюнктивит или повърхностни рани.

© gettyimages

Формата на ореховата ядка не случайно наподобява човешки мозък: тази истинска суперхрана повишава концентрацията и способността за учене.

Идеалният сезон

Есенно време oпадалите зрели орехи се събират под дърветата. Листата и зелените плодчета се берат в края на юни. Последните се познават по това, че без усилие се разрязват заедно с черупката.
Това ценно дърво служи и за предсказване на бъдещето. Поне такова е народното поверие: изобилието на зелени плодове вещае раждането на момчета през годината…

ОРЕХОВ ЛИКЬОР:

Зелените орехчета се срязват на четири и се поставят в стъклен съд. Добавят се ¼ пръчица канела, кората на един лимон, 10 зърна кафе, 10 пръчици карамфил, заливат се с 3 л неутрален дестилат или водка и се затварят. Съдът се оставя на топло и светло място като съдържанието се разбърква на всеки 2-3 дни. Прецежда се след 40 дни, махат се подправките и се добавя 1200 г захар. Получената настойка се съхранява на тъмно и хладно място. След 40 дни се прецежда отново и се прехвърля в малки бутилки.

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.