Малки стъпки, големи промени

28 август 2019 г.

За пореден път, с минимални намеси в прилежащите площи около сградите на УАСГ студентите от университета осигуриха по-привлекателни и функционални пространства за колегите си и живущите в района. В рамките на образователната програма "Терасите на университета" на Студио прожектиране в партньорство с ЙАФ България участниците в лятната работилница изградиха място за почивка с демонстрационна цел на входа на ректората.

Изпочупени плочки, рушащи се фасади, грозящи павилиони, занемарени зелени площи… Познато? Навярно няма нужда от посочване на мястото – това е градската среда, в която живеем и в която растат нашите деца. А колко малко усилия са необходими понякога, за да ѝ придадем по-естетичен, по-уютен и по-функционален вид!

Потвърждение на последното са и резултатите от ежегодните студентски работилници в рамките на образователната програма "Терасите на университета" провеждани от Студио прожектиране – творческа лаборатория към катедра История и теория на архитектурата на УАСГ София, подкрепяна от ЙАФ с матриали и експертно ноу-хау. Преминавайки през всички проектни етапи – от проучването до изграждането на прототип в реален мащаб – под ръководството на преподавателя арх. Николай Давидков студентите по архитектура откриват и решават реални проблеми в заобикалящата ги среда. След като преди две години с предоставен от ЙАФ дървен материал на мястото на кална площ близо до входа на Новата сграда на УАСГ бяха изградени девет пейки върху стари бетонни кашпи, а няколко месеца по-късно пред източното крило на сградата – няколко многофункционални пейки и платформи от декинг, през това лято само за два дни бъдещите архитекти буквално преобразиха пространството до входа на сградата на ректората: няколко квадратни метра декинг от термобор и една самоделна дървена пейка върху новоизградена бетонна основа превърнаха неприветливия доскоро плочник в уютно кътче, което бързо беше социализирано от жителите и гостите на квартала, дори и в тези пусти за столицата летни месеци. Последното е най-красноречиво доказателство за успешния резултат и постигнатите цели на проекта: да се интегрират в околния жилищен район зелените площи около университета, чрез малки крачки постепенно пространството да се отвори към минувачи и живущи. Освен това, изграденият прототип онагледява визията на екипа за преустройство на пустеещата в момента тераса на 11 етаж на Новата сграда на УАСГ, за да може тя отново да отвори врати за академичната общност и гостите на университета.

Ето как, благодарение на ентусиазма и няколкодневните усилия на младите студенти в съчетание с отдадеността и вещината на енергични преподаватели от УАСГ, стъпка по стъпка прилежащите площи около сградите на университета добиват по-естетичен и функционален характер. А бонусът за бъдещите архитекти е придобиването на практически опит в работата с висок клас дървен материал и модерни системи за монтаж и защита на дървесината.

С нетърпение очакваме да подкрепим следващата работилница на студентите по архитектура и мотивирания екип на Студио Прожектиране.