Кралят на Алпите: кедровидният бор

14 февруари 2018 г.

От край време се знае за успокояващото действие на кедровидния бор. Още преди столетия се е смятало, че люлка, направена от това дърво, е чудотворна рецепта за неспокойни деца. Дори цели заведения са били майсторени от жълто-червеникавата му дървесина, за да удържат страстите в разпалените дискусии на редовните клиенти.

Който се обгражда с дървесината на кедровидния бор, е установено, че може да намали сърдечната си честота с около 3 500 удара на ден.

Наричан често европейски кедър, той е формирал алпийския регион толкова осезаемо, колкото никой друг дървесен вид. „Кралят на Алпите“ може да доживее 1 000 години и да достигне до 25 метра височина. В същото време това дърво е непретенциозно по характер и понася температури до -43°C.

Интензивен аромат

Дървесината на кедровидния бор се отличава със своя живописен рисунък. В разнообразните ѝ приложения за тялото и духа централна роля играе преди всичко характерния ѝ аромат. Зад него се крият различни етерични масла, които са отговорни освен за благотворното ухание и за успокояващото и хармонизиращо въздействие върху човека. В алпийския регион е обичайно да се капват няколко капки масло от кедровиден бор върху филтъра на прахосмукачката за подобрение на стайната атмосфера.

Кедровидният бор в лечението

На успокояващите качества на кедровидния бор, преди всичко по отношение на здрав сън, алпийските жители се доверяват от поколения. Който спи на легло от дървесината му или на възглавница пълна със стружки от нея, доказано намаля сърдечната си честота през нощта и щади тялото си с до 3 500 сърдечни удара в денонощие. Етеричните масла разгръщат положителното си въздействие и в арома лампи и помагат при безсъние, трудна концентрация, както и при ментално изтощение. Главоболие, проблемна кожа, настинки и възпаление на синусите могат да бъдат облекчени с инхалации на масло от кедровиден бор. За целта просто капнете няколко капки от него в гореща вода и вдишайте парите. Екстрактът може да бъде използван и като съставка в масажни масла. След равномерно втриване в кожата с помощта на масажиращи движения маслото има стимулиращо кръвообращението и детоксикиращо действие и може да се отрази благотворно при мускулно напрежение и ревматизъм.

Полезен и срещу насекоми

Дървесина на кедровидния бор е антибактериална. Под въздействието на етеричните масла в такава среда мухълът не вирее. Поради тази причина тя е желана за изработка на кухненски принадлежности като кутии за съхранение на хляб. Освен това, тя има и инсектицидно действие. Научни изследвания доказват, че молците губят апетит и се размножават значително по-слабо, когато се разнася аромат на кедровиден бор. Един съвет: капнете малко масло от кедровиден бор във вода и забършете с нея гардероба. Може също да напръскате платнена торбичка със стърготини от дървесината. От полза ще Ви бъдат също дъсчици или закачалки от кедровиден бор, които са разпределени между одеждите Ви.

Ликьор от кедровиден бор

Свежи шишарки (оптимален сезон за бране: ранно лято) се нарязват на малки кубчета. Заливат се в буркан с неутрален на вкус дестилат (напр. ябълкова ракия или водка), затварят се добре и се оставят на топло за три седмици като бурканът се разклаща ежедневно. След това се прецежда и според вкуса може да се подслади със захар или мед.


За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.