Фантасмагории от шперплат

17 октомври 2018 г.

"Написани в приказка търсим свойта съдба..." Думи, съчинени и изпяти от младия творец Димитър Стафидов в песента "Приказка", вдъхновена от поредния амбициозен проект на младежката инициатива „ПОдЛЕЗНО“. И този път ЙАФ подкрепи стремежът на тези прекрасни и талантливи млади хора към изграждането на една по-удобна и по-красива градска среда, изцяло с помощта на доброволни усилия.

След познатите на столичани „Графити“, „Музикален“, „Природен“, „Филмов“ и „Научен подлез“ сега в поле за изява на младите творци се превърна дворът на детска градина „Олимпийче“, разположената в централните части на София. На децата беше предоставена възможност сами да нарисуват своите "фантасмагори". Именно по техен дизайн бяха създадени забавните същества, които вече красят оградите и стените в двора на градината. За направата им ЙАФ предостави на екипа на "ПОдЛЕЗНО"екстериорен брезов шперплат, който беше рязан лазерно, оцветен и лакиран. В други цветни чудовища след боядисване и декорация бяха превърнати стари автомобилни гуми, които вече служат за градински кошчета. Мил принос към проекта дадоха и бабите от дом за възрастни хора "Дълголетие". Отново по детски модели те ушиха кукли-талисмани. Така всяка група в детската градина получи свой уникален талисман.

В посланици на проект "Фантасмагории" се превърнаха самите весели чудовища от шперплат. Те се разходиха в пешеходната част на бул. "Витоша" и дадоха възможност на любопитните минувачи да си направят "селфи с фантасмагор". Финалът на проекта беше отпразнуван с концерт на лятната сцена в "Борисовата градина". В него, освен забавните "фантасмагори", с представление участваха децата от "Олимпийче". А талантливият артист от екипа на "ПОдЛЕЗНО" Димитър Стафидов представи специално написаната за проекта песен "Приказка", която от няколко дни вече има свой видеоклип:

А междувременно трупата на "ПОдЛЕЗНО" работи усилено по следващия си проект, на който ЙАФ България отново е спонсор. Как да бъде иначе при толкова талант и ентусиазъм!