Дърветата

8 септември 2019 г.

Те са край нас през целия ни живот – от дърво са направени бебешките ни люлки, техните клони са любимо място за детските ни лудории, а сянка им ни дарява с прохлада до дълбоки старини. Дървени са повечето музикалните инструменти, от дърво са строени огромни храмове и кораби, а днес съществуват дори хотелски стаи, качени високо в клоните на дървета. Някои от тях са живи свидетели на цялата ни история от незапомнени времена. И определено заслужават да бъдат опознати чрез толкова очарователно четиво. Заслужават го и нашите децата.

"Тя е голяма!", е първата реакция, когато човек хване "Дърветата" в ръцете си. Подобен формат на родния пазар е рядкост сред детските издания, а и сред тези за възрастни. В съчетание с очарователните, наситени с цвят изображения на неподражаемия полски илюстратор Пьотр Соха и безупречната си полиграфска изработка, книгата доставя наслада за сетивата още попадайки в рацете. И оттук нататък връщане назад няма – пътешествието в чудния свят на дърветата започва...

Кои са дърветата и кои растителни видове, макар и възприемани от нас като дървета, не спадат към тях? Кои са най-големите, най-старите и най-причудливите им представители? Колко голямо е многообразието от форми на техните листа, стволове, корени и плодове? А кои са обитателите на дърветата и как се ползват от тях? Как ние, хората, си взаимодействаме с тях и кои са най-впечатляващите човешки творения от дърво? Как дърветата присъстват в различните религии и защо проследяваме произхода си с родословни дървета? Благодарение на българското издателство "Дакелче" отговори на всички тези и на още много въпроси ще откриета за себе си и за Вашите деца в удивителните илюстрации на Пьотр Соха и увлекателните текстове на биолога Войчех Грайковски.

На заем от децата ни

В края на това удивително пътешествие, авторите обръщат специално внимание на последствията от човешката дейност върху горските екосистеми. Призовават нас, възрастните читатели, към размисъл и с поведението и отношението си към природата да възпитаме нашите деца като екологично отговорни личности, осъзнаващи жизненоважното място на дърветата в нашия живот и този на цялата ни планета. А в това отношение своеобразната енциклопедия “Дърветата” ще Ви е от особена помощ. Нека завършим с апела на авторите: “Затова нека засаждаме дървета. Нека се замислим, преди да отсечем дърво. Гората на нашите предци, гората, пълна с хилядолетни дървета, принадлежи на децата ни.”

За автора

Пьотр Соха (р. 1966) – е полски графичен дизайнер, илюстратор, аниматор и карикатурист. Завършил Академията по изящни изкуства и дизайн във Варшава, той е сред най-популярните аниматори в Полша. Известен е със забавните си рисунки, които намират място в редица утвърдени полски списания и вестници. Страстта на автора към чудесата на природата се заражда още в детството му, преминало покрай пчелите на баща му, който е професионален пчелар. На тях е посветена "Пчелите" – първата книга от хитовата поредица, преведена до момента на 25 езика, сред които и български.