Академия STEICO гостува на ЙАФ

13 септември 2018 г.

На 12 септември от полското градче Чарнков долетя Михал Коморовски, лектор на лидера в сегмента изолация от дървесни влакна и системен доставчик на носещи решения за екологичното строителство STEICO, за да сподели със записалите се за семинара клиенти на ЙАФ актуалните тенденции в проектирането и изпълнението на енергоефективни и пасивни сгради.


Възможно ли е енергийната консумация на две проектирани и изградени по най-модерни технологи сгради да се различава неколкократно? Възможно ли е двама души без инженерно образование да си посторят еднофамилна пасивна къща за 6 месеца? А възможно ли е построена само преди три години сграда, проектирана и изпълнена според актуалните европейски строителни изисквания вече да е с увредена дървена конструкция? Това бяха само малка част от вълнуващите въпроси, чиито отговори придружени с конкретни примери, параметри, снимков и видео материал научиха участниците в тазгодишната Академия STEICO.

Паралелите

"Полша е страна, която съчетава консервативни възгледи по отношение строителтвото с тоталитарно бреме и остаряла нормативна уредба на пожарна безопасност.", разказва лекторът на Академия Щайко Михал Коморовски, а ние се споглеждаме - какво да кажем за България? "Затова едва преди няколко години се появи инвеститор, който се осмели да заложи на иначе радващото се на особена популярност на Запад дървено строителство." Резултатът надминава всички очаквания и скоро в Полша са изградени няколко детски градини от дърво, които се отличават с над 80% по-ниска енегрийна консумация с аналогични, изградени също наскоро, но с конвенционални материали. Благодарение на минималния разход за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, разликата в инвестицията успява да бъде "избита" за 5 години, а спестените след това средства общината инвестира в следващи детски радини.

Така материалите на Steico, набират популярност в една посткомунистическа страна без особени традиции в дървеносто строителство. И макар производотелят им ежегодно да влиза в класациите за "зелени" предприятия, продуктите с революционни качества се оказват добре забравеното старо. Ватата от дървесни влакна е позната на бранша от десетилетия и дори се е произвеждала до началото на 80-те години и... в България като е оползотворявала остатъци от дървопреработвателната промишленост. В Полша на свой ред ѝ намират приложение за подобрение на топлинните и акустични показатели на бетонните панели и така производството се съхранява до 90-те години, когато баварците от Steico, провиждайки в бъдещето на този непретенциозен материал, купуват двата завода в Чарнков и Чарна Вода и ги превръщат в едни от най-модерните фабрики за материали за дървено строителство. Понастоящем Steico е сред лидерите в производството на дървесната изолация и носещите плоскости и елементи от LVL. Въпреки сериозния си капацитет, търсенето на LVL се оказва неколкократно по-високо и в момента е в ход инвестиция за удвояване на мощността до 160.000 м3/г. "А използваната за суровина дървесина е дори не е с високи показатели", пояснява представителят на Щайко, "при други обстоятелства, от нея биха се произвели мебелни плоскости или дори пелети за огрев."

Повече от рекламни трикове

След въвеждащото представяне на фирмата и производството ѝ, бяха изпитани физичните и изчислителните познания на участниците. С помощта на прости и не дотам прости величини и калкулации, Михал Коморовски разясни на слушащите с особена концентрация гости как отделните параметри на материалите работят в комбинация, как се променят стойностите при различни атмосферни влияния и защо понякога инвестицията в материал с на пръв поглед добри показатели носи минимална добавена стойност в реалността. В изложението си водещият акцентираше на множество детайли и особености от монтажа на конструкцията до полагането на изолационните елементи, спазването на които да гарантират желания резултат.

Въоръжени с технически познания и актуално ноу-хау първите 30 "академици" сред клиентите на ЙАФ вече планират своите първи проекти, които ще се превърнат в мерило за инвеститори с амбиции за сгради, които ще отоговорят на съвременните европейски стандарти за енергийна ефективност и дори след десетилетия ще държат стойност без необходимост от скъпо преустройство. Желаем им успех - ЙАФ ще осигури необходимото обезпечение с материали и консултанти!

А пропусналите има за какво да съжаляват. Остава им да заявят интереса си за нова Академия Steico.