70 години ЙАФ - един специален юбилей

7 август 2018 г.

Всичко започва от Щокерау. Там през 1948 г. е положена основата на успеха на Й. и А. Фришайс. И за 70-годишния юбилей австрийското дружество е, както и навремето, сърцето на нашето, междувременно опериращо по цял свят, предприятие.

Фирма Фришайс се споменава за първи път в официален документ на 26. ноември 1948 г. На тази дата е издаден лицензът ѝ за търговия с дървесина и материали от дърво. Дейността стартира в сградите на някогашна кожарска работилница – оттам и до днес улицата носи името си „Gerbergasse“ („Кожарска“). Сред първите търговски стоки са били дъски, въглища и дърва за огрев. В средата на 50-те години предприятието вече има 10 служители.

РАЗШИРЕНИЕТО ЗАПОЧВА

Първите филиали в други провинции на Австрия идват през 1959 г. Може да се каже, че Йозеф Фришайс се прибира в къщи от балнеолечение в Бад Хофгащайн с учредителен акт за нов филиал... Още от първите години е ясно дефинирано едно – разпределението на дейностите между съпрузите, което остава непроменено през всичките им 30 години съвместно управление на предприятието: Йозеф Фришайс отговаря за снабдяването и продажбите, а финансите поверява на съпругата си Антония. Когато през 1978 г. Йозеф Фришайс си отива преждевременно, синът му Йохан поема бизнеса и го води заедно със своята майка, която до дълбока старост остава тясно свързана с предприятието.

Докъм края на 90-те години на преден план стои разрастването на предприятието в Австрия. В почти всяка провинция е открит поне един филиал. Паралелно с това, от началото на 90-те се отдава значение и на международния растеж. Започвайки от Чехия, през следващите години експанзията бързо се разпростира и в други страни като Германия, Словакия, Унгария, Хърватска и Румъния. От 2005 г. идва ред и на „млади“ пазари като България, Босна и Херцеговина, Полша, Русия и Сърбия. С покупката на DLH в Азия и Африка през 2014 г. ЙАФ навлиза в дропшипинга.

70 ГОДИНИ НОУ-ХАУ В ДЪРВЕСИНАТА

Днес Групата ЙАФ е сред водещите доставчици на дървесина и дървесни материали. 57 филиала, 17 държави, 3 континента: на международната сцена ЙАФ е с утвърдено име на силен партньор на дървопреработвателната индустрия, строителния бранш и търговията, а в Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватска вече е пазарен лидер.

От основаването си до ден днешен Й. и А. Фришайс е ръководена от собствениците си семейна фирма, в която качеството е въпрос на чест – от търговските представители по региони до управителя. Зад нашето предприятие стоят 70 години стабилна ценностна система и пазарни компетенции в чист вид.

Числа и факти