Уважаеми клиенти, поради повишение на доставните цени от страна на производителите Ви информираме за предстояща промяна на цените на отделни продуктови групи. Не пропускайте да актуализирате Вашите разчети и оферти!
Научете повече >>

Труден избор

30 декември 2020 г.

За повечето хора изборът на поръчково обзавеждане е трудна задача. И това е разбираемо. Опциите за материал, декор, модел, обков и механизми са хиляди. А списанията, телевизиите и интернет постоянно рекламират нови и нови. В резултат на това клиентите често променят решението си. Тъкмо си мислиш, че сте се договорили и се започва пак наново със сметки и оферти. Понякога се чувствам повече търговец, отколкото мебелист. За някои проекти съм прекарвал повече време в калкулации и договорки, отколкото в производство и монтаж. Но с времето открих две полезни приложения, които сериозно скъсяват пътя до окончателното решение.

Взели сте размери, проектът е готов, декорите са избрани. И когато вече си мислите, че започва същинската работа, клиентът ви се обажда, да се похвали, че е видял нещо в нета и… сменя концепцията на 180°! Звучи ви познато, нали? Не че е проблем да се изработи какво ли не, но цялата поръчка трябва да бъде премислена наново. И най-вече – пак се започва със сметките… Може ли да се избегне цялото упражнение? Едва ли. Но новите технологии помагат да бъде съкратено значително.

Твърде много алтернативи

Преди няколко месеца проектирах кухня за млад и амбициозен клиент. Бяхме на етап избор на декори. Това беше първото му собствено жилище и, както обикновено в подобни случаи, искаше всичко да е по последен писък на модата. Хубавото беше, че имаше конкретна визия. Но ежедневната доза снимки на интериор, която поглъщаше в Instagram, внасяше нови и нови промени в нея. Така окончателното решение все се отлагаше.

В крайна сметка успях да убедя клиента поне да се спрем на конкретен производител на плоскости. Заложихме на EGGER. Австрийският производител тъкмо беше представил новата си колекция от декори, вдъхновена от последните тенденции в интериорния дизайн. Щеше да се предлага през следващите три години, но дори и след това с EGGER човек няма особени грижи, когато при бъдещи проекти и доработки трябва да комбинира стари и нови декори.

Удобното при избора на материали EGGER е, че декорите са групирани по стил – в случая в девет дизайнерски линии. Така готовите комбинации, освен че се съчетават перфектно според модата, улесняват максимално решението на клиента. Още по лесно се случва всичко с обновеното мобилното приложение на производителя. С него по всяко време на денонощието разполагате на телефона си с пълната колекция. Дава включително възможност да изпратите заявка за мостри. Ако вече не сте си го инсталирали, препоръчвам ви да го тествате. Има го и в Apple App Store, и в Google Play Store.

Отскоро EGGER предлага на страницата си и нещо още по-удобно – виртуално студио (Virtual Design Studio – VDS). С него можете да визуализирате във виртуални помещения избраните от клиента декори за мебели и настилка. Има и особено практична опция, екранът да се раздели на две, за да могат да бъдат сравнени две алтернативни комбинации, между които клиентът се колебае. Зарежда се директно с линка www.egger.com/myvds.

Бърза промяна

И в нашия случай модерните технологии не ни разочароваха! Клиентът се увери, че лачените дизайни от Instagram въобще не изглеждат толкова ефектно в значително по-малки кухни като неговата. Така решението беше най-накрая взето. Оставаше само да направим финална калкулация и да видим цената. За целта, както обикновено, използвах приложението WebCut на ЙАФ, за което вече ви говорих по-рано. Накратко за пропусналите:

  • Влизате в профила си на страницата на ЙАФ.
  • Цъкате върху бутона „Рязане“ в горния десен ъгъл и създавате нова поръчка.
  • Добавяте желания декор. Въвеждате един по един елементите, размерите им и кантовете.
  • След това повтаряте упражнението и с останалите декори. Програмата реди автоматично отделните детайли върху плочата, така че да има най-малко фира.
  • От бутона за изготвяне на оферта си добавяте надценка, разходи за труд, консумативи и смятате крайната цена. Остава клиентът да плати аванса и действате.

В крайна сметка, важното е клиентът да е спокоен, че е взел най-удачното решение. А аз да мога, да се концентрирам върху дърводелската си работа.

Довиждане и не се преработвайте навръх Нова година! Нека има и за следващата! Весело посрещане и бъдете здрави! :)