Старо оборудване, нови възможности

24 февруари 2021 г.

Цехът пращи от инструменти и машини, но точно това, което Ви е необходимо, не е на разположение? Позната ситуация. При нормални обстоятелства ще си набавите липсващото оборудване, но понякога сроковете не го позволяват. Пък и в тези несигурни времена нова, скъпа инвестиция… Но, както вече съм казвал, не е нужно да купуваш цяла пивоварна, за да пиеш една бира. Ето идея как да заобиколите липсата на даден инвентар, без да похарчите състояние…

Нищо не е вечно

В един хубав ден идва краят и на най-добрите дърводелски пособия. Това се отнася както за съвременните крехки машинки, така и за любимите ни „аналогови“, уж вечни инструменти. Просто всичко се износва с времето – така е устроен светът. Обикновено човек усеща кога на даден инструмент му идва времето, но все се надява, че ще успее да го закрепи поне за още някой месец, докато дойдат по-добри времена… Пък и работата препира, а изборът на заместител изисква време и трезва преценка. Истински омагьосан кръг…

Нова година, нови грижи

Нали съм си Марко Тотев, новата година започна по традиция с непредвидени разходи. През януари получих голяма поръчка за цялостно обзавеждане на жилище – кухня, дневна, антре с вградени гардероби и спалня. Условието беше всичко да бъде завършено в кратък срок. Клиентът, който беше купил апартамента с инвестиционна цел, беше нетърпелив да го обзаведе, за да му потече наемът. Чудесно, ще кажете! И аз – така, докато добрият ми стар циркуляр не сдаде багажа точно по среда на работата. Тъкмо сега не бях готов за сериозни разходи. А и не исках да се хвърлям във важна инвестиция под напрежение. Подобни решения винаги излизат недомислени.

Докато търсех изход от ситуацията, клиентът започна да изнервя допълнително с обажданията си. Дори не ми се искаше да му давам обяснения. Първо, никой не вярва на майстори, оправдаващи забавянето си със счупени машини, болести на близки и раждащи жени (и вината за това си е изцяло наша) и второ – едва ли щеше да се трогне. Това си беше лично мой проблем.

Всяко зло за добро!

Откакто преди време открих услугата за онлайн рязане и кантиране на ЙАФ – WebCut, винаги я ползвам в натоварени периоди. Да имаш външен надежден партньор, на който можеш да разчиташ в нужда си е истинско щастие. А ЙАФ, освен че разполага с последно поколение циркуляри и кантиращи машини, предлага и CNC разпробиване на детайлите. Вярно, тази опция все още не е достъпна онлайн, но затова има телефон и имейл.

И в този случай реших, че няма какво повече да чакам. По-добре фира в цеха, отколкото гневен клиент. Влязох в акаунта си за поръчка на липсващите детайли. Част от декорите бях запазил в „Любими“ от предишни поръчки и ги заредих за секунди. Само зададох размерите, заложих стандартните за декора кантове, които програмата предлага по подразбиране, и пуснах поръчката.

А докато чаках да пристигнат готовите елементи се заех да проуча опциите за нов циркуляр.

Хепиенд

Краят на историята сигурно ще Ви прозвучи като фолклор! С помощта на WebCut не само че влязох в срок, но дори успях да завърша цялото обзавеждане по-рано от уговореното. Неочаквано за него самия се бях издигнал в очите на клиента, който предварително ме беше отписал. И сега отново попълвам формуляри в WebCut – поръчвам мебелни корпуси за друг негов апартамент. Реших да отложа покупката на нов циркуляр за по-нататък. Времето е пари, а клиентите не се интересуват от оборудването на моя цех!