Почувствай дървесината

4 ноември 2020 г.

Естествената дървесина е благороден материал. И като всеки благородник изисква специално отношение, за да се наслаждавате пълноценно на компанията ѝ. Със своята трудоемка и съответно – скъпа обработка и последваща необходимост от редовна поддръжка, тя не е по джоба на всеки. Но дървесината има две несравними характеристики, които могат да вземат акъла на клиента, а и на всеки дърводелец – излъчването и усещането при допир. От дърводелец все още не съм получавал поръчка за мебели. А за клиентите познавам по-евтина и най-вече по-практична алтернатива.

Клиентите ми се делят на две групи: първите искат мебели, вторите –мебели от масивно дърво. В началото симпатизирах на вторите – все пак работата с дървесина винаги ми е доставяла несравнимо удоволствие. Но с течение на времето започнаха да се появяват оплаквания. Нещо се раздуло, надраскало, променило цвета си… и трябва да се оправи по възможност още сега! Така, когато става въпрос за мебели за интензивна, ежедневна употреба, постепенно започнах да насочвам клиентите към ламинираните плоскости.

Наскоро проектирах кухня за млада двойка. Опитах се да им обясня, че нито чамът, нито дъбът е удачен вариант в техния случай. А особено след като се появят и деца… Но те бяха направо влюбени в очарователния фладер, в топлото излъчване на дървото. За щастие цената ги разколеба. И това беше моментът да извадя мостри на синхронните структури Feelwood на EGGER. Високият клас многослойна ламинирана повърхност наистина се доближава до истинско дърво – визуално, но и на пипане. И е несравнимо по-практична негова алтернатива. Предлага се със 6 структури близо 20 декора, сред които състарени и рустикални.

За да подсилим автентичното излъчване, комбинирахме плоскостите с кант, изобразяващ челен срез на дърво. По този начин готовите мебели бяха отличими от масивни само от набито око. От друга страна, за разлика от естествената дървесина, плотът Feelwood е много по-устойчив на петна, надраскване и удари от твърди предмети. И при всички положения –по-хигиеничен и лесен за почистване и поддръжка: достатъчни са кухненска гъба и конвенционален препарат. Младото семейство щеше да му се радва и да го ползва безгрижно вместо да му трепери. А на гостите спокойно може да казва, че обзавеждането е масивно. :)

Въпреки че съвременните мебелни плоскости са особено траен материал, през годините все ще се случи нещо да се повреди. Хубаво е да се знае, че с ЕGGER това не е драма. Нито ще се получи кръпка, нито ще се налага да сменяме всички лица, заради една вратичка. Клиентите могат да са спокойни, че и след години ще бъдем в състояние да подберем декор, който, ако не напълно идентичен, то поне ще бъде съвместим с оригиналния, така че от дефекта дори може да се получи ефект. Макар производителят да прави на всеки няколко години известни промени в колекциите си, политиката му е да държи дългосрочна стилова линия. Така новите декори са перфектно съчетаеми с предшествениците си.

Както е обичайно за EGGER, синхронните структури Feelwood се предлагат освен върху ПДЧ – и като ламиниран MDF, плотове, Eurolight и HPL. Така че възможностите за дърводелеца тук са безкрайни. Както и ползите за клиента. А разликата спрямо дървото ще усетите най-вече в портфейла си. :)