Опитай с WebCut

18 ноември 2020 г.

Ако искаш да свършиш нещо както трябва, направи го собственоръчно! В моята практика това златно правило намира потвърждение отново и отново. Но в крайна сметка денонощието има само 24 часа, а аз – само две ръце. За да приключа всички планирани поръчки и то в уговорения срок като същевременно ми остане и поне малко време за моето семейство, волю-неволю ми се налага да ползвам помощник. За съжаление опитът ми в това отношение не е особено добър. Особено последният, който назначих… Нанесе повече щети от извършената работа. Затова вече окончателно реших да се фокусирам върху проектирането и монтажът на мебели, а самото изпълнение на елементите възлагам на доказани професионалисти, на които мога да имам доверие като на себе си. Кои са те? Ето сега ще разберете…

И най-доброто от себе си да дадеш, ако си допуснал една единствена грешка, клиентът ще запомни именно нея. Така е устроена неговата памет. Разбирам да си претупал работата (и това се е случвало, но то е друга история), но когато си се старал да изпипаш всичко до последния детайл, издънката се преживява трудно. Особено, когато не е лично твоя, а те изложи работник, на когото си разчитал. Допълнителните разходи за нов детайл се преглъщат, времето и нервите – също, но доверието на клиента, неговото удовлетворение от твоя труд трудно може да се възстанови.

Аз съм човек, който се стреми да се учи от грешките си. Затова след последната случка, реших окончателно, че приключвам с наемането на монтажници. Какво толкова стана ли? Ето какво… Имах поръчка за луксозно обзавеждане за баня с конзолни елементи. С перспектива за допълнителни мебели за жилището на клиента, сред които дрешник с два вградени гардероба. Постарах се както трябва. Прекарах цялата седмица в цеха, прецизно изрязвайки и кантирайки всеки детайл. Да можехте само да видите усмивката на клиента, когато доставихме елементите. Защото не ѝ беше писано да стои дълго на лицето му. От банята, където новоназначеният ми помощник беше започнал монтажа на полиците, се чу неприятен пукот. Изби ми студена пот. Когато нахълтахме в банята, видяхме как от стената падат на парчета плочки… Иди обяснявай после, плочките ли били калпави или плочкаджията. Едвам успях да изляза на нулата от обекта. За имиджа да не говорим. Сещате се, че се простих и с идеята да изработя останалото обзавеждане за клиента…

И така, вече предпочитам да вложа старанието си в проектиране и собственоръчен монтаж. А рязането и кантирането свеждам до задаване на параметрите в WebCut. Оттам нататък машините на ЙАФ и операторите им вършат останалото прекрасно. В някои отношения дори по-добре от мен самият, тъй като моето оборудване на цеха е няколко класа ниско. Ако още не сте тествали приложението, мога да ви уверя, че няма никаква философия. Направо си е детска игра:

  • Влизате в профила си на страницата на ЙАФ. (Ако нямате – си правите регистрация.)
  • Цъкате върху бутона „Рязане“ в горния десен ъгъл и създавате нова поръчка.
  • Добавяте желания декор.
  • Въвеждате един по един елементите, размерите им и кантовете.
  • След това повтаряте упражнението и с останалите декори. (Програмата реди автоматично отделните детайли върху плочата, така че да има най-малко фира.)
  • Когато сте готови и сте проверили всичко за грешки – поръчвате.
  • Има и бутон за изготвяне на оферта, в която да си добавите оформление, надценка, разходи за труд, консумативи и т.н.

След първата поръчка процедурата обикновено отнема броени минути. За да няма изненади, с изпращането ѝ материалите автоматично се резервират за Вас. Стандартните изделия поръчвам директно с доставка до адреса на клиента. Услугата е достъпна 24 часа в денонощието, не е свързана с шофиране в задръствания и спазване на работно време. Не изисква дори слагане на маска :) И макар в началото да бях скептичен, тъй като си падам леко старомоден, вече съм напълно убеден, че е сто пъти по-добре да платиш за рязане и кантиране, отколкото за монтаж. Собственоръчният монтаж, освен че спестява нерви от чужди грешки, прави изключително добро впечатление у клиента. В неговите очи това е израз на лично внимание. Не на последно място му носи спокойствие, че в дома му влиза позната физиономия, а не поредния непознат работник. И в крайна сметка, най-доброто впечатление за труда си човек може да създаде самият той.

И така. Вече съм основно по клиенти за взимане на поръчки и по монтажи. Сведох до минимум времето прекарано в цеха. И клиентските оплаквания от монтажници – също :)