Обзавеждане за специални приложения

10 февруари 2021 г.

За повечето хора е напълно достатъчен винтоверт от супермаркета. Ще им свърши перфектна работа да окачат някоя картина или да сглобят новата си етажерка. И с години може да почива в шкафа с останалите инструменти. Всички ние обаче, които си си вадим хляба със същия този винтоверт, се нуждаем от инструмент, който да издържа на ежедневна интензивна употреба. Същото се отнася и за мебелите в публичния сектор и търговските обекти. Какви материали да вложим, за да устоят възможно най-дълго на износването, на което са подложени?

Сред най-големите предизвикателства в работата ми са поръчките за обзавеждане на търговски обекти. В бизнеса няма място за временни решения. Освен функционален дизайн в обществения сектор са нужни и материали от друг клас – такива с повишена устойчивост. В противен случай човекопотокът и агресивните препарати ги съсипват за отрицателно време. Но в края на краищата трябва да излезе и сметката – както на клиента, така и моята.

ПДЧ на плюс

В края на годината мои познати ме помолиха да поема изработката на мебели за новото им начинание – частна детска градина. Доста сериозна поръчка – беше необходимо обзавеждане за спално помещение, стая за игра, трапезария и канцелария. Още по-сериозен беше обаче въпросът какви материали да подберем, така че едновременно да отговарят на завишените санитарни изисквания за детските заведения, да са лесни за поддръжка и най-вече да имат шанс да оцелеят в компанията на малки деца и агресивни препарати.

Очевидно имах нужда от материал със солидна повърхност. След като обсъдихме няколко варианта с моите познати, решихме да заложим на Eurodekor Plus от новата колекция на EGGER – серия, включваща над 150 декора, предназначени специално за приложения с интензивно натоварване. Плоскостите от тази моделна линия се отличават с повишена износо- и удароустойчивост, както и повишена якост на огъване. Същевременно работата с тях е като при стандартните модели – режат се и се кантират безпроблемно. Повърхността им е особено хигиенична – сертифицирани са по ISO 22196, което е изключително важно в днешно време. Не само за детски градини, но и за всякакви заведения, шоуруми, гишета и каси. В нашия случай бяха идеален материал за гардеробчета, етажерки и легълца. Подбрахме чудесна комбинация от дървесни декори и свежи едноцветни с меки и ненатоварващи нюанси.

Чист, по-чист, Compact HPL

На обществените места хигиената се превръща в абсолютен приоритет. В това отношение предлаганите от EGGER компактни плоскости, изработени от HPL (ламинат произведен под високо налягане), са почти без конкуренция. Първо, те не абсорбират течности, не се раздуват и на милиметър от водата. По този начин могат да се използват без проблем във всякакви мокри помещения. Устойчиви са на агресивни почистващи препарати, могат да се почистват дори и с водоструйка без притеснения за повърхността или цвета.

Фулмастери по масата? Никаква грижа! Омазано с пластилин? За секунди ще го почистим! Време за хранене? Заповядайте! Твърдата и гладка повърхност на компактните плоскости предотвратява проникване на замърсявания и съответно развитие на мухъл и бактерии в дълбочина. Просто забършете работната повърхност и вече може да сервирате храна върху нея. Освен за модулните масички, използвахме материала и за повърхностите в санитарните помещения.

Другото предимство на компактните плоскости е, че са изключително устойчиви на различни повреди, удари и надрасквания. Структурата им е хомогенна и не се рони за разлика от ПДЧ-то, а кантовете нямат нужда от защита. Превъзходните им технически характеристики позволяват по-малка дебелина. Така с тях се постигат изключително елегантни решения, особено харесвани от архитекти и интериорни дизайнери.

Отзивите след откриването в началото на годината бяха само суперлативни. Природните цветове и нюанси радваха окото както на деца, така и на възрастни. Персоналът беше благодарен, че повърхностите се почистват с лекота. А с компактните ламинати дори и най-вманиачените в хигиената родители бяха доволни.

Старата поговорка гласи: „не съм толкова богат, за да си позволя евтиното“. И това е безспорна истина. Всяка стотинка вложена в качествени материали се отплаща. В крайна сметка не става въпрос само за мебели, а за инвестиция! Наскоро се наложи да мина през градината за един допълнителен шкаф и отново не можах да се нагледам на обстановката. Гледката на смеещи се деца, които се забавляват сред моите мебели беше безценна!