Ö като остров – Хулхарет, Финландия

8 декември 2020 г.

Проектът Ö (от Ö – остров на шведски език) е ситуиран на малкото островче Хулхарет с площ от 1,9 ха, част от финландски архипелаг в Балтийско море. Младата семейна двойка, която стои изцяло зад него, купува острова с идеята собственоръчно да изгради върху му уникален дом на уединението. Най-трудно се оказва откриването на подходящото място, което отнема на съпрузите цели пет години.

В търсене на подходящ дървесен материал за външната обшивка, терасите и интериора, която не само да се вписва хармонично в концепцията на околното пространство, но и да издържа на изключително суровите природни условия на скандинавския север, семейството се спира на термодървесината на Lunawood. В следствие на термичната модификация екологичните профили от PEFC сертифициран финландски бор и смърч демонстрират особена дименсионална стабилност и устойчивост на гниене без влагане на химикали. Подходящи са за екстериора, интериора и всякакъв тип климат. В конкретния случай вертикалната ориентация на фасадата подчертава търсения модерен, минималистичен дизайн на двете къщи.

Проект: Алекси Хаутамаки и Мила Селкимаки

Местоположение: о. Хулхарет, Финландия

Завършен: 2019 г.

Използвани материали: Luna SHP Profix 3, Luna SHP, Luna UTV, Luna UTS, Luna Corner Trim, Luna HLL/L, Luna TGV, Luna SHP Sauna / Thermo-D

Фотограф: Lunawood Oy

Подходящи продукти

Ламперия термобор, профил трапец
Дебелина - широчина - дължина
19 mm / 3 600 mm / 117 mm

Декинг термобор А Lunadeck 2 рифелован Profix 2
Дебелина - широчина - дължина
26 mm / 3 600 mm / 117 mm

Декинг термобор Antislip рифелована/гладка страна
Дебелина - широчина - дължина
26 mm / 5 100 mm / 117 mm