Нищо не e вечно

13 януари 2021 г.

Вещите са, за да ви служат, а не вие да им служите. Новите мебели ще изглеждат като от списание първата седмица, ако сте късметлии – до месец-два. Като добавим и малки деца, едва ли има обзавеждане, било то и най-солидното, което дори и със старателна поддръжка да избегне белезите на времето. Но това няма защо да ви притеснява – ако дърводелецът ви е подходил интелигентно, ще възстановява всичко с минимални усилия и разходи. Съвременните технологии ускоряват значително текущите мебелни ремонти.

Животът на кухнята не е лек. Високи температури, агресивни течности, остриета на ножове, вилици и постоянно блъскане на вратички. Същинско мини бойно поле, в което декорите са на фронтовата линия. Щетите, дори и при най-елитния клас материали, са въпрос на време. За да си улесните живота в бъдеще, вместо да се самозаблуждавате е добре да го вземете под внимание още на етапа на проектиране.

Няма повод за притеснения

Какво да сторите, когато лице или плот се надраска? Понякога може да се поправи, но най-често се налага замяна. За целта се стремя да ползвам материали, които при необходимост лесно могат да бъдат поръчани отново или заменени с идентични, така че разликата да е неуловима за окото. Сред фаворитите ми са материалите на EGGER, чийто асортимент е известен със своята последователност (и наличност) при декори и кантове. Разбира се, лакираният MDF има своето очарование, но на практика е невъзможно след време да докарате същия нюанс. Подобно е положението и с масивното дърво. На всеки дърводелец би трябвало да му е ясно. Но съзнават ли го клиентите при поръчка? Малцина от тях. Струва си да бъдат информирани, преди да си дадат парите.

Предвидими грижи

Наскоро проектирах кухня за младо семейство. Докато взимах размери, вилнеещите около мен жизнерадостни деца накараха лампичката ми да светне. И без пророчески заложби виждах следващото си посещение за поправки. От опит знам, че децата имат чудна способност да бастисат вещите по невъзможен начин. Пред тях и най-здравите мебели нямат особен шанс. Ето защо, вложих всичките си реторически умения да убедя клиентите да заменим лакирания MDF (в цвят по мостра!!!) за лицата с уни декора на EGGER U741 ST9 Лава, а масивния рустикален плот – с H3176 ST37 Дъб Халифакс калай от серията Feelwood. Когато извадих мострите, отпаднаха и последните колебания на клиентите. Особено им допадна повърхността на плота, чиято структура е синхронизирана с дървесния фладер на декора.

Както и очаквах, обаждането за поправка не се забави много... Бързо прецених щетите и извадих телефона си. Бях особено щастлив, че вместо да звъня на бояджии, беше достатъчно да заредя търсачката за декори на ЙАФ, за да проверя наличностите на необходимите материали. С нея навсякъде и по всяко време имам достъп до пълната гама мебелни плоскости, техните цени и складови наличности. И то не само на стандартното ПДЧ, но и на гърбове, плотове, кантове и HPL. Може да търсите по номер, производител или по тип декор (камък, метал, дървесен вид и др.) – за секунди намирате каквото ви трябва. В моя случай си ги спомнях прекрасно – та нали именно аз бях убедил младите съпрузи да заложат на ламинирано ПДЧ вместо на лакиран MDF. Вече оценяваха усилията ми да ги разубедя от първоначалните им скъпи и – в техния случай – непрактични идеи.

Само след броени дни кухнята им отново да изглеждаше като нова. Децата се щураха весело наоколо, родителите им бяха щастливи от лесната и евтина замяна. А аз се радвах на доволните си клиенти. И, познавайки живота, чувствах, че ще имаме и други срещи ;)