Нещо по-солидно?

24 март 2021 г.

Всеки проект си има своите специфики. Ето защо, когато подготвям оферта, се стремя да взема под внимание всички особености на предназначението на изделието. Така мога да предложа възможно най-удачен материал – не само по отношение на цената. Вярно е, че ламинираният MDF е по-скъп от ПДЧ-то, но пък има някои съществени предимства. Защо понякога си заслужава да инвестираме в по-висок клас материал?

Претенциозни гастрономи

Всички обичаме добрата храна. Но за да ни достави удоволствие, добре приготвеното ястие не е достатъчно. Поне толкова важна е и обстановката. Същото важи и за магазините, в които пазаруваме. През последните години се навъдиха най-различни „био“, „еко“, „здравословни“ и „фермерски“ обекти, в които пазарува особено платежоспособна и съответно претенциозна клиентела. Неотдавна имах късмета да проектирам обзавеждането на един подобен „гурме“ магазин. Излишно е да споменавам, че всичко трябваше да мирише на класа – конвенционалното обзавеждане за супермаркети и бакалии въобще не стоеше на дневен ред. Но освен с луксозно излъчване, рафтовете трябваше да бъдат лесни за поддръжка, с хигиенични повърхности, същевременно устойчиви на агресивни препарати и на надраскване. Дизайнерът за капак беше заложил в проекта дълги конзолни рафтове. А по тях, разбира се, щяха да стоят множество буркани и бутилки – от онези, на които обикновеният човек по-добре да не гледа цените. Така стандартните материали един по един започнаха да отпадат като опция.

Повече от напрежение

Теоретично, ламинираното ПДЧ щеше да се справи отлично с повечето изисквания на проекта. Меламиновото покритие е изключително хигиенично, устойчиво на препарати, надраскване и не изисква специална поддръжка. А във високия клас се предлагат изключително добри имитации на дърво и камък – както визуално, така и на пипане. Оставаше моментът с дългите рафтове и някои вертикални носещи елементи. Без промени в дизайна можеше най-малкото да се огънат. Другият ключов момент беше с гравираните надписи и декоративни елементи по лицата. За да постигне по-изчистена и ексклузивна визия, дизайнерът беше заменил с тях обичайните плексигласови табелки. Така MDF-ът се очертаваше като най-удачно решение.

За капризни приложения

Когато става въпрос за изработка на висок клас мебели, MDF-ът е почти незаобиколим. Дава перфектни кантове, гладката му повърхност е идеална и за фурнироване, и за боя и лак. Не случайно марковите кухни на пазара са именно от лакиран MDF. Но най-същественото – MDF-ът е перфектният материал за фрезоване.

В нашия случай лакирана повърхност нямаше да свърши работа поради изискването за устойчивост на надраскване. Пък и да си призная, предпочитам да не завися от бояджии. Оставаха вариантите с HPL или фабрично ламиниран MDF. Макар и с предварителна поръчка, последният може да бъде доставен с всеки един от актуалните декори на EGGER. В случая клиентът беше започнал да планира оборудването си на достатъчно ранен етап и можеше да си позволим да изчакаме доставката. Като е гарга – да е рошава. Така и така се бяхме насочили към материал по поръчка, клиентът реши допълнително да заложи на трудногорим MDF от серията Flammex. За обществени обекти, това си е силно препоръчително! Пожароустойчивите материали, освен че забавят разпространението на огъня, отделят по-малко дим и по този начин улесняват евакуацията (не дай си Боже!).

Може да не съм художник или скулптор, но със сигурност не съм обикновен монтажист на мебели. Смея да твърдя, че когато ги инсталирахме в магазина, мебелите ми бяха поне от класата на гурме продукти по тях. А чакането на материалите определено си заслужаваше! Нестандартните регали и фрезованите лица привличат погледите на клиентите още от входа. За мен самия работата по проекта беше глътка разнообразие. MDF-ът получи само суперлативи, а аз, освен плащането – и кошница с онези стъкла и стъкълца за фини небца :)