Малка работилница, високо КПД

27 януари 2021 г.

Цехът се пръска по шевовете, а тепърва предстои да пристигат материали за поръчката… Позната ситуация? Все пак, единица дърводелци могат да си позволят сериозно производствено хале. Но отказва ли се голяма поръчка? Връща ли се сериозен клиент? Преди, обаче, да мислите за наем на допълнителни площи, си струва да се възползвате от модерните начини за управление на производството и складовото пространството. Ето един от тях.

Двете най-големи ограничения за всеки бизнес са времето и парите. Денят има точно 24 часа, а разполагаемите средства са чергата, според която се всеки простира. В крайна сметка, финансовите възможности определят и размера на дърводелския цех. А производството на мебели не е канцеларска работа. Привидно просторната в началото работилница се превръща в „дядовата ръкавичка“ при първата по-сериозна поръчка. В един момент не виждаш стените, а трябва да се подхванат следващите модули на клиента...

Тетрис или Дженга?

Дървесината е деликатен материал. Дори и във вид на мебелни плоскости иска внимателно боравене и съхранение. Колко пъти ми се е случвало да повредя елемент поради липса на място. Нерви, поздрави до роднини… и следващия път като си на зор пак започваш да трупаш. Има и случаи, когато виждащ повредата едва по време на монтажа на обекта… В крайна сметка, спрях да си играя на Тетрис и Дженга.

Наскоро поех за стар клиент спешен ангажимент за вградени мебели. В същото време в цеха вече работех по гардеробна за жената на един адвокат, която беше с размер на малка гарсониера. За мен самият нямаше място в работилницата! Да разкрояваш ли, да складираш ли, пробен монтаж ли да правиш? Как да поръчам материалите за следващата поръчка? Но нямаше време за маене. Затова взех най-правилното решение – да възложа проблемните размери на външен изпълнител.

Външен цех и склад

Още същата вечер поръчах корпусите през WebCut. Вече съм ви говорил за тази практична онлайн услуга за рязане и кантиране. Веднъж влезли в профила си в магазина на ЙАФ, имате достъп по всяко време на денонощието до складовите наличностите на търговеца. Така вече следващата доставка e много по-лесна за планиране. Ако видите, че са останали няколко бройки, няма какво да чакате – поръчвате ги преди някой да ги е изтеглил и да откарате до следващото зареждане. Веднъж поръчани през приложението, материалите са резервирани за лично за вас. Освен това, имате избор между доставка до избран адрес или лично получаване на място. Втората опция ползвам само ако имам обект в района.

И така, корпусите ми вече се произвеждаха в цеха на ЙАФ, докато аз приключвах част от модулите на дрешника. Когато освободих достатъчно пространство, се заех директно с лицата на вграденото обзавеждане – клиентът можеше и да не забележи как съм проектирал корпусите, но със сигурност щеше да огледа всеки кант и фуга на вратичките.

Ден преди уговорената дата за монтаж елементите за корпусите пристигнаха директно на адреса. А аз – с лицата и останалите дребни елементи. Ето как с преразпределение на задачите могат да бъдат спазени ангажименти дори и при пълен цех. Спрете да мислите за наем на по-голямо помещение – вместо това си направете акаунт за WebCut. И всяка извънредна поръчка ще ви бъде добре дошла!