Кухненски дилеми

23 септември 2020 г.

Здравейте, казвам се Йафко Ковачев. По професия и по призвание съм дърводелец. Въпреки дългия си опит, всеки ден успявам да науча по нещо ново. Най-често – от собствените си грешки. Ето защо, се радвам да споделя с вас своите изпитани методи за по-ефективна и по-доходна работа, с по-малко нерви и по-доволни клиенти. На всеки две седмици ще публикувам своите съвети. В крайна сметка времето е пари :)

За перфектно съчетани декори

Като дърводелец работя с дърво. Но също така и с клиенти. Докато първото ми създава рядко проблеми, с второто е другояче. Особено когато става въпрос за естетически въпроси. Тъкмо когато си мислиш, че са избрани декорите и… изведнъж се появява детайл, който прецаква всичко. Не мога да взема решение вместо клиента, но вече знам как да го облекча и да спестя време и нерви. За себе си и за него.

Преди време имах клиент, за когото проектирах кухненски бокс към дневна. Лицата, корпусите и плотът трябваше да са с дървесни декори, които да се съчетават добре с мебелите в дневната. Клиентът се беше спрял на ПДЧ и всичко изглеждаше елементарно – трябваше само да съчетаем няколко декора. И те да се харесат едновременно на него и на жена му.

След час въртене на мостри, още не бяхме стигнали до никъде. Тъкмо избрахме декор за лицата, когато клиентът заяви, че не харесва структурата – евтина била. Жена му пък каза, че има съмнение как ще стоят кантовете. Измина още един час в налагане на декори, пипане на повърхности, въртене срещу светлината и още не му се виждаше краят. Клиентът се изнерви и понеже имах монтаж на другия край на града се разбрахме да се видим пак, когато решат – още два загубени часа…

По-късно открих как да си спестявам подобни ситуации. И също времето и енергията, които гълтат. Решението се нарича EGGER ConnectEmotion. Производителят няма нужда да представям на никого. Струва си обаче да се отбележи, че отделните му декори са групирани тематично, така че да се съчетават перфектно помежду си. За улеснение (а и за да се впечатли клиентът) са кръстени с лачени имена на различни стилове в дизайна: „Каква стилистика предпочитате – скандинавска, индустриална? Или може би винтидж – в момента е абсолютен хит!“ Представям им различните готови комбинации и ги оставям да избират. Каквото и да решат, все ще стои добре. Към всеки декор има кантове в няколко дебелини, HPL – ако се наложи за някой нестандартен елемент, че дори и олекотено ПДЧ за врати.

В крайна сметка клиентът избра H1344 – състарения Дъб Шерман коняк от високия клас декори. Със синхронната структурата ST32 Feelwood Vintage стои доста добре. И на пипане е приятно. Направо като истинско дърво ;) Кухнята стана картинка. А с тези протривания и чепове – в техния случай се върза перфектно със старата дъбова маса и масивните столове в дневната. Казаха, че са им наследство.

Понякога се случва да изскочи възможност за среща с клиент, когато не нося мостри. Да се върна да ги взема в този трафик и дума не може да става. Е, за късмет вече може да покажеш всичко на телефона. EGGER си има мобилно приложение за декори. Понеже съм свикнал, ползвам и търсачката за декори на сайта на ЙАФ. Пък и направо слагам декора в кошницата, ако клиентът избере на място, за да не го издирвам после по тефтерите. Може да се търси по материала (дърво, камък, цвят), по самия дървесен вид (дъб, орех) или по номера на декора. Ако си логнат виждаш веднага цените (но за тях ще говорим друг път), наличностите и допълнителните материали. Добавяш плот, стенен панел и кантове – всичко е пред теб – и ако клиентът пресира дори можеш да му дадеш оферта на момента. Като в шоурум на голяма фирма! Така вече вместо багажник пълен с мостри и дървения нося навсякъде със себе си лаптопа.

А сега отново на работа! До след две седмици :)