Кал, пясък и вода за градските деца

16 март 2021 г.

След зимно прекъсване, от началото на април отново отвоаря врати „Калната градинка“ на Музейко, изградена през изминалото лято с материалната подкрепа на ЙАФ. Тя ще насърчава активното движение на открито на малките посетители и развитието на сензорните им възприятия чрез общуване с естествени материали като дърво, камък, пясък, почва и вода.

2020 г. се оказа особено предизвикателна за всички дейности на закрито. Под натиска на извънредните противоепидемични мерки дори нашумели арт сцени, музейни експозиции и театрални представления, иначе радващи се на постоянна публика, се сблъскаха със сериозен отлив на посетители. По-предприемчивите и иновативни екипи бързо потърсиха възможности за изнасяне на своята дейност на открито. По този начин преодоляването на нормативните ограничения можеше да бъде съчетано с попълване на дефицита на градския човек от контакт с околната среда.

Сред първите, които започнаха работа в тази насока беше екипът на Музейко – най-големият детски научен център в Източна Европа. Беше изгрял часът на съществуващата от няколко години идея за изграждане на ново пространство в музейния комплекс, което да дава на децата възможност за игра на воля с вода, пясък, почва, кал, камъчета, листа и други естествени материали и същевременно да е достатъчно безопасно и чисто. Ясен знак в тази насока беше бързият, положителен отклик на ЙАФ – първата фирма, отзовала се на поканата на Музейко, да се включи със свои материали в изграждането на проекта. Заедно с материалната и финансова подкрепа на впоследствие присъединилите се именити партньори като IKEA, BOSCH, Каолин, Questers и най-вече благодарение на вещата работа на екипа на Музейко в края на лятото „Калната градинка“ отвори врати за гостите на научния център.

Новото пространство е вдъхновено от съвременните тенденции в образованието и има за цел да насърчава ученето чрез игра, развиване на творческото мислене и фината моторика на децата. То предлага няколко различни тематични зони, позволяващи на малчуганите да влязат според интересите си в ролите на строители, градинари, инженери, готвачи, катерачи или изследователи. „Зоната за сортиране“ очаква търсачите на съкровища да проучат събраните от тях „ценности“. Трите каскадно разположени контейнера от дъбова дървесина и достъпът до вода от разположената в непосредствена близост ръчна водна помпа позволяват отмиване на събраните от околните пясъчници материали и откриването на различни по големина, форма и тежест камъчета.

Обзаведените с огромен брой пособия, прибори и съдове дървена лятна кухня и работилница насърчават сръчните майстори да конструират и добиват опит в работата с разнообразни инструменти, а запалените кулинари – да развихрят въображението си, творейки апетитни кюфтета от кал, торти от пясък, пици с листа или други кулинарни произведения на детската фантазия. С редуването на различни повърхности от дървесина, камък, мозайка, бетон и текстил специално създадените сензорни пътеки и сензорни пана от живописния шперплат „Бор на Елиът“ позволяват на най-малките посетители да опознаят както визуално, така и чрез допир с длан или с босо ходило използваните материали и ролята им в дизайна на околното пространство.

Няколкото достъпни източника на вода предоставят максимална свобода на малчуганите да забъркват смеси с желаната консистенция, а през топлата половина от годината и да усещат върху тялото си разхлаждащото действие на живителната течност. Окръжаващата пространството зеленината напомня със сянката си на природолюбителите значението на растенията за хората и кои са специфичните грижи, които трябва да се полагат за природата в градска среда.

За осъществяването на този очарователен проект ЙАФ България предостави разнообразни дървесни материали като екстериорен шперплат „Бор на Елиът“, конструктивна дървесина, масивни дъбови дъски, както и съответните довършителни обработки, аксесоари и услуги. Екипът на ЙАФ благодари за продуктивното сътрудничество с Музейко и очаква с нетърпение следващия съвместен проект!