Имелът: коледна украса, чудодейно растение или зелен паразит?

18 декември 2019 г.

 

Когато наесен дърветата хвърлят плътните си листни одежди, той излиза от сянката си и привлича нашия поглед: имелът. Възцарил се високо горе в короните на дърветата, той прави особено трудна задачата на събиращите го билкари и любители на коледна декорация. А историята как е достигнал до там е още по-интересна и е поредното доказателство за невероятната изобретателност на нашата природа.

Имелът принадлежи към семейство Сандалови. Ботаниците го определят като вечнозелен „полупаразит“, развиващ се върху дървета и храсти. От приемника си, различни широколистни и иглолистни дървета, имелът получава главно вода и минерали. Научното му име Viscum съвпада с латинската дума за лепило и подсказва спецификите на това впечатляващо растение. Още от римско време слузестото, лепкаво съдържание на плодовете на имела е служило за производство на клей за улов на живи птички. А именно птичките са тези, които осигуряват размножаването на имела. Косовете и други видове, които се хранят с плодчетата му цяла зима, почистват полепналите по клюновете си семенца като ги остъргват в кората на други дървета или ги изхвърлят несмлени с изпражненията си. По този начин те достигат до единствената бладоприятна среда, която позволява покълването им.

Митове и поверия

Бяла лепка, клейник, кукувича плюнка, скребър са част от имената, с които имелът е наричан в различни краища на България. В старите билкарски книги се среща и под живописните названия гръмотевична метла, магьоснически знак, дърво от Божия кръст. Те подсказват, че имелът е прастаро окултно и лечебно растение, радващо се на широка популярност. Известно е например, че келтските жреци го считали за свещено растение, което, освен да лекува, е и способно да прогони и всяко зло. Германите също били почитатели на имела. Около вечнозелените му клонки витаят многобройни германски митове. Любителите на комиксите със сигурност веднага се сещат за магическата напитка на друида Миракуликс от „Астерикс“, чиято специална съставка е именно имел. С неговото чудодейно действие галите добиват свръхчовешки сили за защитата на селата си от римляните. В днешно време в западния свят имелът традиционно се използва като коледна декорация. Как обаче хората са дошли до идеята да се целуват под имелова клонка по време на Коледните празници остава неясно.

Помощ при високо кръвно

Въпреки че не е на почит сред лесовъдите, в народната медицина имелът е особено ценено растение. Под формата на отвара стръковете и листата на белия имел се прилагат основно за понижаване на кръвното налягане. Друго широко приложение на билката е свързано с нейния съдоразширяващ ефект. Известно е още нейното антиспазмолитично, диуретично, тонизиращо и кръвоспиращо действие. Външно се прилага при ревматизъм и ставни възпаления.

Интересното в случая е, че свойствата на имела варират в зависимост от гостоприемника му. Изследвания показват, че най-силено сърдечно действие имат имеловите храсти, събрани от иглолистни дървета. Те са богати на гликозиди, които подобряват дейността на сърцето и действат успокоително върху нервната система. Най-силен ефект за понижаване на високото кръвно, от своя страна, има имел от върби, растящи покрай речните корита.

ВНИМАНИЕ! Имелът е токсичен. Употребата му задължително трябва да е консултирана със специалист и точно дозирана.

Идеалният сезон

Най-подходящи за бране на имел са пролетните месеци март и април, когато е в цъфтеж и същевременно птиците са изкълвали миналогодишните плодчета. Поради труднодостъпното си местонахождение събирането на имел изисква катерачески умения и градински инструменти. Въпреки, че се използват само листа и тънки клонки, имелът се бере на цели храсти тъй като целите растения изсъхват по-лесно. За да се избегне натрошаване и пръскане, отрязаните клонки трябва внимателно да се спускат на земята. Сушенето се извършва на сянка при ниска температура. Правилно изсушената билка е със запазен жълтозелен цвят. Важен момент е и съхранението, тъй като имелът е особено хидроскопичен и лесно засмуква влагата от въздуха.

За съдържанието на тази рубрика са използвани достоверни източници. Въпреки това ЙАФ не носи отговорност за верността му. Предоставената информация не може да замести посещение при лекар.