Бум от клиенти по едно и също време

7 октомври 2020 г.

Как да намерим още едни ръце от днес за утре?

Моите поръчки са като морските вълни. Никога не падат под едно определено ниво, но често ми идват в повече. На всеки му се ще да свърши колкото е възможно повече проекти, но в един момент достига своя максимум. Срещи с клиенти, замервания, оферти, монтажи… пък и до дърводелския цех трябва да се стигне. Хем не ти се ще да откажеш нов клиент, хем не върви да му дадеш неизпълним срок…

Ето какво решение открих за себе си…

Как е с поръчките – знае всеки. Или по-точно казано – никога не се знае. Както ги няма никакви и в следващия момент човек не знае кое да захване по-напред. Денонощието, за съжаление, е само 24 часа, човек има само две ръце. Как да не изтърве приход и в същото време да не работи свръх сили или под своите стандарти? Това е въпросът! Първото нещо, което идва на всеки на ум, е още един работник. Но намирането на качествен помощник е дори по-трудно спечелването на добър клиент. Ако ще го мисля постоянно, по-добре да си свърша всичко сам.

Има обаче месеци, в които наистина няма как да се справя без подкрепа. За съжаление, не мога да си позволя да наема служител за постоянно. Опитните кадри си знаят цената… Да обучиш по спешност човек без опит също няма как: именно когато ти е най-нужен обикновено имаш най-малко време да го обучаваш. Оказа се, все пак, че тази наглед безизходна ситуация има решение. И то не е в книгите на гурутата на мениджмънта. Просто в натоварените периоди ползвам в помощ цеха на ЙАФ, от които така или иначе поръчвам материали. Те има и опитни хора за разкрой, и прецизни (по-добри от моите) машини, и дори CNC разпробиване.

От короната насам дори вече не ходя на място за поръчка. Използвам услугата WebCut на тяхната страница – за онлайн рязане и кантиране на плочи. Макар да звучи претенциозно, няма никаква философия. Става и от телефона (стига да не си със счупен дисплей:). Разбира се, първо трябва човек да се логне. За целта пък трябва преди това да се регистрира. Регистрацията отнема две минути. А потвърждението от ЙАФ идва след ден. Само трябва да имаш редовен ЕИК номер. Ако нямаш – ползваш жокер и звъниш на приятел. Веднъж получил достъп виждаш всички цени и отстъпки. Няма нужда да звъниш за всяка отделна промяна на търговеца. И без това, вечер няма как да го хванеш ;)

Сега ще създам нова поръчка. Слагаш в кошницата нужните материали за конкретния обект. Аз ползвам търсачката горе, но има и други начини. Например ще взема корпусно бяло и H1180 (много се харесва последно време). От сивия бутон „За рязане и кантиране“ отварям формата за разкроя и кантовете. В нея освен размерите задавам и име на всеки елемент (напр. „Лице лява горна вратичка“), за да ми пристигнат надписани, както ще ги монтирам. Така си спестявам търсенето на място. Когато съм готов с всички детайли цъкам долу вдясно на „Оптимизиране…“ и след 30-на секунди получавам цена. Програмата автоматично ги реди върху плочите така, че да има най-малко фира. Сега всичко е в кошницата и си стои там докато клиентът капарира. Поръчам ли веднъж, стоката автоматично се резервира за мен. Така няма изненади в последния момент.

Онлайн магазинът на ЙАФ и услугата WebCut работят 24/7. Както споменах, проектирам и поръчвам най-често вечер – през деня съм по клиенти и монтажи (стига детските градини да не са в карантина). Пък и с този трафик, да ви кажа, хич не ми се обикаля и кисне в задръствания. Ако ЙАФ ми е на път – минавам да взема разкроя лично. Но най-често ползвам доставката им. Направо до обекта – иначе трябва пак да товаря и разтоварвам. Вместо напр. да използвам времето за друг клиент.

Ето как можете да работите и вие – като на запад: с по-малко хамалогия и повече спокойствие :) Така и грешките са по-малко, и клиентът – по-доволен. Защото оценява времето, което отделяте лично за него, но не и това което блъскате в цеха.

От нас самите зависи да си облекчим работата. И живота.